HALLO! WIJ ZIJN

Het Europa Lab

Wil je nu eindelijk eens jouw vragen over Europa bespreekbaar maken, meepraten, meedenken en jóúw toekomstvisie op Europa aan de Europese Unie overbrengen? Dan is dit je kans!

In het EuropaLab gaan twintig inwoners uit Brabant met RUW aan de slag rondom Europa: tijdens vier openbare sessies in Huis73 te ’s-Hertogenbosch onderzoeken ze vanuit een open houding en in het openbaar, dus met publiek dat gratis toegang heeft, met deskundigen en denkers de mogelijke richtingen over de toekomst van Europa rondom vier wezenlijke thema’s waar de EU-lidstaten en instituties mee worstelen. Tijdens de vijfde en laatste bijeenkomst, de EuropaLab Eindconferentie, zullen de twintig leden van de EuropaLab BurgerPanel, in het openbaar, verslag uitbrengen van hun reis en hun bevindingen. Aan de hand daarvan stelt het burgerpanel een manifest op om aan te bieden aan het Europees Parlement en de Tweede Kamer.
In overleg met andere BurgerPanel-leden en de RUW redactie bepaal je de gasten en hoofdvragen bij elk thema. Tijdens de publieke bijeenkomsten ben je samen met je collega-burgerPanelsleden volledig in de ‘driving seat’: jullie bepalen het gesprek en vragen de experts om inzicht in dilemma’s en Panel voor de toekomst.

De bijeenkomsten en thema’s
De bijeenkomsten zullen waarschijnlijk plaatsvinden in de avond, op de volgende data en gaan over de volgende thema’s:
1.   Di 5 april 2022: Thema: “De rol van de EU in de wereld.”
2.   Do 21 april 2022: Thema: “De democratische fundamenten van de Unie.”
3.   Di 24 mei 2022: Thema: “Een economie die werkt voor mensen”  & “Sociale rechtvaardigheid.” 
4.    Donderdag 23 juni 2022: Thema: “De strijd tegen klimaatverandering en milieuproblemen.”
5.    Donderdag 22 september 2022: EuropaLab Slotconferentie.

Begeleiding
De RUW redactie is de organisatorische kartrekker van het EuropaLab en ondersteunt het burgerpanel bij het bepalen van gasten. Deze bestaat uit: Ruud Geven en Dieuwertje van Schadewijk. Daarnaast wint RUW advies in bij denkers om het burgerpanel te helpen met het denken buiten de gebaande paden en het opstellen van het manifest. 

Platform voor debat: RUW is powered by Huis73.nl

Het EuropaLab wordt mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie.

Programma