Wordt het niet eens tijd voor een visie op Europees sociaal beleid?
Het is de ruggengraat van de EU en het meest succesvolle domein van Europese integratie: de Europese markt. Mensen, goederen en geld mogen onbeperkt circuleren in de Europese Unie, talloze verschillende regels tussen lidstaten zijn opgeheven of versimpeld. De EU moet dan ook presteren als groeimotor, deregulering was tot voor kort dan ook het devies. Maar dat succes heeft ook een keerzijde. Zonder dat de EU sociaal beleid kent, hebben deze overstijgende en structurele EU-keuzes, grote sociale effecten.
In het EuropaLab gaat een Burgerpanel aan de slag met hun vragen over Europa. Ze Bevragen samen met het publiek Hun GASTEN. tijdens een slotconferentie brengen ze verslag uit over hun bevindingen. Dat vormt de inspiratie voor een manifest voor de EU.
arbeidsmarkt
Zo is er een enorme Europese arbeidsmarkt gecreëerd. Elke Europeaan kan overal in de EU werken, en wonen. Maar ook van buiten de EU mogen mensen met visa’s van lidstaten overal in de Unie aan de slag. Het gevolg: een concurrentieslag tussen arbeidskrachten aan de onderkant, vooral tussen West- en Oost Europese werknemers.
Geld Drukken
Wat denken we van de Euro? De ECB doet voor 400 miljoen mensen aan geldbeleid voor zeer verschillende economieën. Wanneer het geldbeleid bewust de prijzen opstuwt, hebben de laag- tot modale inkomens daar het meeste last van, zeker in Nederland. Het leven wordt duurder, en schulden groeien.
De markt-gedreven fundamenten van de Europese Unie slaan vooral negatief neer bij praktisch opgeleiden en de lagere sociaaleconomische klasse. Of beter: creëren we hiermee niet een onderklasse?
Sociaal Beleid
Er is geen Europees sociaal beleid dat deze effecten probeert op te vangen. Alleen de lidstaten kunnen dat met uitkeringen en andere middelen. Wordt het niet eens tijd voor een Europees afgestemd sociaal beleid? Waarmee we de marginaliserende effecten van ge-europeaniseerde markten weten te temmen? Of wordt het tijd voor een andere inrichting van Europa?
GASTEN
- Lex Hoogduin, hoogleraar Economics of Complexity and Uncertainty in Financial Markets and Financial Institutions aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was lang actief bij de Nederlandsche Bank, onder andere als directielid, hoofd van de afdeling Onderzoek en als hoofd van de Monetaire en Economische Beleidsafdeling.
- Marjolijn Bulk, lid van het Europees Economisch en Sociaal Comité. Zij is beleidsadviseur Europese Zaken voor FNV.
PROGRAMMA DInsdaG 24 Mei 2021
19.30 Start inloop
20.00 Start programma
22.00 Einde programma.
ONLINE MEEPRATEN OVER DE TOEKOMST VAN EUROPA?
Wil je graag online meepraten over de toekomst van Europa? Dat kan! De Conferentie over de toekomst van Europa is een doorlopend event in 2021 tot en met het voorjaar van 2022. Dat gebeurt op de website van de Conferentie over de toekomst van Europa.
LOCATIE EUROPALAB
Pleitzaal, Hinthamerstraat 72-74, Huis73
RUW is powered by Huis73
HET EUROPALAB WORDT MOGELIJK GEMAAKT DOOR DE EU.