Een debat over de gevaren van kunstmatige intelligentie.
Plots was daar ChatGPT. Het chat-programma verbrijzelde ons beeld van hoe snel technologie onze wereld kan gaan veranderen. Daarvòòr werd AI nog afgedaan als nauwelijks slimmer dan een peuter. Grote stappen zouden nog tientallen jaren op zich laten wachten. Nu blijkt dat er mogelijkheden worden ontwikkeld die we ons nog nauwelijks kunnen voorstellen.
Geschrokken riep het Future of Life Institute op om AI-ontwikkeling tijdelijk te pauzeren. Die brief werd ook nog eens ondertekend door diverse AI investeerders. Slimme algoritmes zouden gevaarlijke situaties in gang zetten voor onze samenleving. Intussen leidt deze kwestie af van de actuele problemen van Ai die nu opgelost moeten worden. Zoals diepgewortelde vooroordelen die we in de beslissingen van Ai inbouwen.
Nu de verwarring compleet is, wordt het tijd om ons kompas opnieuw af te stellen: zit er niet wat in die waarschuwingen? Of blijft het een slecht SciFi script? En houden we ons wel bezig met de juiste kwesties?
Deze vragen en meer leggen we voor aan de mensen die het onderwerp bevragen, zelf oproepen tot pauzes of zelf geloven in en werken aan het enorme potentieel van techno-fixes.
GASTEN
MAURITS MARTIJN (1981) is schrijver en journalist. Als correspondent Beter Internet bij De Correspondent schrijft hij over data en technologie. In 2016 won Maurits zowel De Loep als de VOJN-award voor beste onderzoeksjournalistiek voor het verhaal Operatie Leunstoel. In datzelfde jaar publiceerde hij samen met Dimitri Tokmetzis de bestseller Je hebt wél iets te verbergen. Op dit moment onderzoekt Maurits de ontwikkelingen omtrent kunstmatige intelligentie en schrijft daar ook over.
PROF. DR. PETER DE KOCK is de oprichter van Pandora Intelligence, een bedrijf dat beslissing ondersteunende software levert aan onder andere politie, defensie en financiële instellingen. Peter de Kock ontwikkelde zich na een succesvolle carrière als filmmaker tot een onderzoeker van scenario’s om crimineel gedrag te voorspellen. In 2014 promoveerde hij op het proefschrift “Anticipating Criminal Behaviour” waarin hij de kracht aantoonde van scenario-denken toegepast op een grote database van terroristische aanslagen. In 2017 besloot De Kock om Pandora Intelligence op te richten. Sinds 2019 is hij tevens Professor aan de Universiteit van Tilburg (Jheronimus Academy of data Science) op het gebied van Data Science in Crime & Safety.
Onlangs kreeg Pandora Intelligence een miljoeneninjectie om zijn risico-voorspellings-software door te ontwikkelen.
JOEP MEINDERTSMA is directeur van softwarebedrijf Ontola en sinds mei 2023 oprichter van PauseAI. Hij legde zijn werk aan webstandaarden en databases bouwen opzij om de noodklok te luiden. PauseAI is een vrijwilligersorganisatie die als doel heeft om de risico’s van AI te verlagen. Joep heeft diverse internationale protesten georganiseerd, sprak met de Europese Commissie en de Tweede Kamer over AI risico’s, en was co-auteur voor een AI pauze oproep in Time. Hij was mede-initiatiefnemer van de AIPetitie.
PROGRAMMA Dinsdag 19 SEPTEMBER 2023
19.30 – Start Inloop
20.00 – Start Programma
21.30 – Einde Programma
LOCATIE
Bibliotheek-Plein, Huis73
RUW is powered by Huis73
Vast in de sfeer komen?
Zouden we hersenen kunnen inladen en met elkaar in gesprek kunnen laten gaan? En dat vervolgens eindeloos herhalen om alle verschillende uitkomsten van dat gesprek te analyseren. En stel nou dat we dat experiment een miljoen keer kunnen uitvoeren in een paar uur. Dat dit idee misschien niet eens zo absurd is, bewijst ’the infinite conversation’. Ga naar de website infiniteconversation.com en volg het eindeloze gesprek tussen filmmaker Werner Herzog en filosoof Slavoj Zizek.