De strijd om onze aandacht

Het mobieltje de School UIT!?

20:00- 21:30 UUR
Huis73, Hinthamerstraat 72-74

In de klas is de smartphone altijd aanwezig. Het ligt op tafel, in de schooltas of in een gezellige ’telefoontas’. Tussen de lessen door moet er nog snel likes uitgedeeld worden op tiktok of insta. Berichtjes en telefoontjes komen aan de lopende band binnen. De nieuwste reels of shorts snel even delen: “Moet je deze zien!” Intussen probeert een docent nog iets van de broodnodige concentratie in de klas te bewaren. Wat doet dat telefoongebruik met onze leerlingen? En met de leraren?

VERBOD

In Frankrijk geldt sinds 2019 een verbod van mobieltjes op school. Al jaren wordt in onderzoeken aangetoond dat er negatieve effecten kleven aan het gebruik. Vorig jaar pleitte een meerderheid van de leraren voor een ban op smartphones in de klas omdat hun rol als docent onder druk staat. Afgelopen maand bereikte deze zorg dan eindelijk de Tweede Kamer: het CDA wil af van de mobiel op school.

Wat vinden de scholen zelf?

Hoe denken de middelbare scholen zelf over deze kwestie? En de leerlingen en ouders? Wat zijn nu eigenlijk de inzichten over de rol van de mobiele telefoon in de klas? We horen het direct van de scholen zelf en van filosoof Hans Schnitzler, die al jaren de ontwikkelingen rond digitalisering volgt.

Kom meepraten! Het gaat over jou!

Leraren, ouders en leerlingen: dit gaat over jullie. Wees van harte welkom en loop binnen: bij RUW komt iedereen die dat wil zoveel mogelijk aan het woord. Fijn als je even je aanmeldt!

GASTEN

-Hans Schnitzler is filosoof en volgt al jaren de ontwikkelingen op het gebied van digitalisering. Hij is auteur van diverse boeken over digitale media, waaronder Het Digitale Proletariaat en Wij Nihilisten. Onlangs werkte hij mee aan deze boeiende podcast van Omroep HUMAN: Altijd Aan.

– Jean Wiertz, rector Sint-Janslyceum ‘s-Hertogenbosch.

– Erik Jan Bakker, rector Stedelijk Gymnasium ‘s-Hertogenbosch.

PROGRAMMA Maandag 13 FEBRUARI 2022

19.30 Start inloop
20.00 Start programma
21.30 Einde programma

LOCATIE

Hinthamerstraat 74, Huis73
RUW is powered by Huis73