RUW X VERSE ALGORITMES

EEN TOEKOMST ZONDER DATAHONGER!

20:00- 21:30 UUR
PLEITZAAL HUIS73

Reserveer je gratis plek via deze link naar Huis73 (maximaal 75 plaatsen beschikbaar: er is nog plek!).

GASTEN: Kim van Sparrentak, onderhandelaar voor Europese wetgeving voor kunstmatige intelligentie (AI) en Europarlementariër voor GroenLinks | Hans Schnitzler, schrijver en filosoof | Roos Groothuizen, multimediakunstenaar

We kunnen niet zonder onze digitale platforms. Ze zijn handig, vermakelijk en sociaal. Maar we hebben er geen grip meer op. Onze hang naar gemak en efficiëntie maakt stilaan plaats voor ongemak en vraagtekens. We zien in dat we een uitweg uit deze situatie moeten vinden – een situatie die net als klimaatverandering volstrekt ongrijpbaar lijkt.

Toch gloort er hoop aan de horizon. We hebben nieuwe gereedschapskisten nodig om aan een andere digitale leefomgeving te kunnen bouwen, en onze verbeeldingskracht is daartoe een belangrijk instrument.

In deze eerste sessie richten we ons op datahonger. Wordt het niet hoog tijd deze te beteugelen? Wiens datahonger vormt eigenlijk het grootste probleem? Wie is er aan zet en welke uitdagingen staan hen te wachten? Welke allianties moeten worden gesmeed om de gewenste veranderingen tot stand te kunnen brengen? En wat kunnen we daar als burgers in betekenen? Welke rol hebben we zelf?

Dit vormt het startpunt van wat we met het experiment VERSE ALGORITMES willen onderzoeken.

VERSE ALGORITMES is een experimenteel project geïnitieerd door het Digitaal Atelier van Huis73. Samen met VERSE ALGORITMES organiseert RUW een tweedelige programmareeks over de impact van digitale platforms op de samenleving en de vraag hoe we het tij kunnen keren.

GASTEN
– Kim van Sparrentak is als Europarlementariër (GroenLinks) medeonderhandelaar voor de Europese wetgeving voor kunstmatige intelligentie (AI) namens de Europese Groene fractie. Met de ‘AI Act’ is de EU wereldwijd de eerste die werkt aan regels voor kunstmatige intelligentie.
– Hans Schnitzler is filosoof en schrijver. Hij schreef onder meer voor de Volkskrant en onderzoeksjournalistiek platform Follow the Money. Van zijn hand verscheen onder meer Het digitale proletariaat (2015). In oktober 2021 verschijnt Wij nihilisten, een zoektocht naar de geest van digitalisering.
– Roos Groothuizen is multimediakunstenaar. Zij heeft een bijzondere interesse in digitale mensenrechten. In 2020 nam zij onder meer deel aan een ontwikkeltraject bij Tetem, waarbij ze onderzoek deed naar het creëren van een escape room om te ontsnappen aan internet en sociale media. Tijdens deze sessie zal zij het ‘Doen, durven of je data’-spel met ons spelen.

PROGRAMMA 12 OKTOBER 2021
19.30 Start inloop
20.00 Start programma
21.30 Einde programma

LOCATIE
Pleitzaal, Hinthamerstraat 72-74, Huis73
RUW is powered by Huis73

Beeld: dashu83 via www.freepik.com