DE ZAAK ‘KLIMAAT’

19:30- 21:00 UUR
ONLINE!

Livestream! Let op! Ondanks dat we weer bezoekers mógen ontvangen gaan we nog even door met livestreams. Vanaf september ben je weer van harte welkom in de zaal! 

GASTEN: Laura Burgers, jurist en onderzoeker klimaatrecht en Anoek Nuyens/Rebekka de Wit, makers van de voorstelling “De Zaak Shell”.

Reserveer hier en ontvang op de dag van de livestream een herinnering met de link naar de livestream. 

DE ZAAK ‘KLIMAAT’
Wiens verantwoordelijkheid is de klimaatcrisis nu eigenlijk? Onlangs dwong de rechter Shell de uitstoot van CO2 snel te verminderen. Dat is niet voor het eerst: Urgenda lukte het ook al via de rechter de staat te dwingen tot snellere actie. Wat de politiek niet lukt, wordt nu afgedwongen door justitie. Is de rechtszaal nu de efficiëntste route naar een duurzamere wereld? Gaan we toe naar een rechtssysteem waarin rechters de klimaatregels bepalen? Doet de politiek te weinig? En is het wijzen met de vinger naar één bedrijf wel de juiste weg? Daarover gaan we in gesprek!

Klimaatrecht
Jurist en schrijver Laura Burgers (UvA) volgde de klimaatzaken op de voet en doet onderzoek naar internationaal klimaatrecht. Ze geeft inzicht in deze ‘groene revolutie in de rechtzaal’ en hoe het komt dat het burgerrecht op een schoon milieu door justitie wordt erkent.

Verantwoordelijkheidscrisis
Dat het ook theatermakers interesseert blijkt uit de voorstelling en onlangs verschenen theaterfilm De Zaak Shell van Anoek Nuyens en Rebekka de Wit. Na lang research en door o.a. zelf aandeelhouders van Shell te worden, kregen zij inzicht in de verschillende perspectieven. In hun stuk stellen ze dat de klimaatcrisis vooral een verantwoordelijkheidscrisis is waarin de drie partijen, de industrie, de overheid, en de burger/consument, steeds naar de ander wijzen. Lost justitie deze strijd op?

GASTEN:
Laura Burgers, jurist en schrijver.
In 2020 promoveerde zij aan de rechtenfaculteit van de UVA, met haar onderzoek getiteld: Justitia, the People’s Power and Mother Earth; Democratic legitimacy of judicial law-making in European private law cases on climate change. Het gaat over de democratische legitimiteit van rechterlijke rechtsvorming in klimaatrechtszaken.
Anoek Buyens/Rebekka de Wit, documentair theatermakers. Ze maakten het theaterstuk en de gelijknamige tv-versie De Zaak Shell. Een stuk dat draait over wie welke verantwoordelijkheid neemt in de klimaatcrisis. De voorstelling staat deze zomer op Theaterfestival Boulevard.

 

Eco photo created by freepik – www.freepik.com

Video...