MET NIKKI STERKENBURG

WAT BEWEEGT RADICAAL- EN EXTREEM-RECHTS?

20:00- 21:30 UUR
PLEITZAAL HUIS73

Vanwege de staande maatregelen is het belangrijk dat je je (gratis) plek reserveert. Doe dat hier! Toegang tot de Pleitzaal is alleen mogelijk met een bewijs van vaccinatie of testbewijs via de corona-check-app. 

WAT BEWEEGT RADICAAL- EN EXTREEM-RECHTS?
Radicaal- en extreem rechtse ideeën winnen aan kracht in Nederland, zo lijkt het. Maar wat weten we nu werkelijk van het activisme achter deze ideeën? Kunnen we spreken van een duidelijke groep? Of moeten we spreken van gefragmenteerde netwerken? Zijn ze fundamenteel anti-democratisch? En hoe bedreigend is radicaal- en extreem-rechts activisme voor onze rechtsstaat?

Nikki Sterkenburg kan als een van de weinige onderzoekers antwoord geven op deze moeilijk te ontsluieren vragen. Sterkenburg volgde de verschillende bewegingen, sprak een groot aantal activisten, onderzocht hun interactie en drijfveren intensief en ze schreef daarover een proefschrift en het boek Maar dat mag je niet zeggen. Hoe vitaal zijn deze groeperingen en netwerken? Zijn de zo luid geuite zorgen over de opkomst van alt-right, terecht of hebben we te maken met een tijdelijk fenomeen? Ruud Geven interviewt Nikki Sterkenburg en we gaan daarna in gesprek met het publiek. 

GAST: Nikki Sterkenburg begon als journalist bij de Nieuwe Revu en later Elsevier Weekblad. Ze werkte aan het onderzoek voor Maar dat mag je niet zeggen tegelijkertijd als journalist en wetenschapper aan de Universiteit Leiden en werkt nu als plaatsvervangend hoofd van de afdeling analyse van de Nationaal Coördi­nator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

PROGRAMMA:
19.30u: Start inloop
20.00u: Start Programma
21.30u: Einde Programma

LOCATIE:
Pleitzaal, Hinthamerstraat 72-74, Huis73
RUW is powered by Huis73 

Foto: Bianca Toeps