VERDERFELIJK DESIGN IN HET MUSEUM: TIMO DE RIJK

20:00- 21:30 UUR
BABEL, HINTHAMERSTRAAT 74

Vrije toegang

Aan de hand van voorproefjes uit de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’ gaan we in gesprek met de directeur van het Design Museum in ‘s-Hertogenbosch: Timo de Rijk.

VERDERFELIJK DESIGN IN HET MUSEUM: TIMO DE RIJK
75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog een tentoonstelling wijden aan design en kunst van het Derde Rijk. Dit is precies wat Design Museum Den Bosch gaat doen. Vanaf 7 september 2019 toont het museum design dat is voortgekomen uit het nazi-tijdperk. Opdat we zullen begrijpen hoe Hitler en zijn partij kunst en vormgeving inzetten om het Duitse volk tot het nazisme te verleiden. Timo de Rijk, directeur van het Design Museum, wil laten zien dat “design en kunst niet altijd maar mooi zijn en verheffen, maar ook met een perverse bedoeling kunnen worden gemaakt.”

De tentoonstelling is volgens sommigen omstreden en houdt de gemoederen al een tijd bezig. Oude wonden zouden worden opengereten, en dat in een tijd waarin extreem-rechts zich vol zelfvertrouwen uit de schijnbare vergetelheid hijst.

Aan de hand van voorproefjes van de tentoonstelling gaan we met De Rijk in gesprek. Wat hoopt het museum met de tentoonstelling te bereiken? Welke overwegingen spelen daarbij een rol? Mogen we parallellen trekken tussen het Derde Rijk zoals in kaart gebracht door het museum en de wereld van nu? Wat kunnen we aflezen aan de reflexen vanuit de samenleving? Wat zeggen die volgens De Rijk over onze tijd?

LOCATIE
RUW, powered by Babel (Hinthamerstraat 74, Stadsbibliotheek) Zie: http://www.ruwdenbosch.nl/contact

ROUTE
Hartje centrum, in Babel! (Hinthamerstraat 74, StadsBibliotheek). Dat ga je gewoon vinden!