VPRO Tegenlicht Meet Up

Trust me, I’m a journalist

19:30- 21:45 UUR
Huis73

Hoe herwinnen we het vertrouwen in de journalistiek?

In de huidige overvloed aan informatie raakt de waarheid steeds verder uit zicht. Om greep te krijgen op een wereld waar tegengestelde versies van de werkelijkheid met elkaar strijden, zijn er steeds meer journalisten die nieuwe onderzoeksmethoden inzetten om de waarheid te achterhalen.

OSINT

Eén van de pioniers op het gebied van Open Source Intelligence (OSINT) is onderzoeksjournalist Christiaan Triebert (Leeuwarden, 1991). Hij maakte naam bij onderzoekscollectief Bellingcat en is inmiddels doorgedrongen tot de top van de Amerikaanse journalistiek, The New York Times. Daar won hij afgelopen jaar met zijn team al twee keer de Pulitzerprijs, de hoogste journalistieke onderscheiding in de Verenigde Staten. Deze VPRO Tegenlicht aflevering volgt Christiaan Triebert. Wat betekent deze revolutie in de onderzoeksjournalistiek voor het achterhalen van de waarheid en het herstel van vertrouwen in de journalistiek?

Wantrouwen

En waar komt het wantrouwen in de zogenaamde ‘Mainstream Media’ vandaan? Volgen zij te veel de macht? En kan de journalist van vandaag nog wel veilig over straat? Deze kwesties bespreken we met de volgende gasten!

Gasten

Foeke Postma, onderzoeksjournalist en trainer bij onderzoekscollectief Bellingcat. Bellingcat is een burger-onderzoeksjournalistiek netwerk dat open source en social media-onderzoek gebruikt om de waarheid achter controversiële kwesties te achterhalen. Met een specialisme in factchecken en door Open Source Intelligence (OSINT) toe te passen sleept het collectief journalistieke prijzen binnen.

Kim van Keken is onderzoeksjournalist en schreef samen met Dieuwertje Kuijpers het boek Kies toch niet steeds de kant van de macht (2022). Ze onderzoeken nu gezamenlijk voor Vrij Nederland de Nederlandse polderelite. Kim van Keken schreef voor de Groene Amsterdammer, Follow the Money en is medeoprichter van journalistiek onderzoekscollectief Spit.

PROGRAMMA DONDERDAG 17 NOVEMBER 2022

19.00 – Start Inloop
19.30 – Bekijken aflevering
20.30 – Start gesprek met gasten
21.45 – Einde programma

Shift Talks Festival 2022

Hoe handelen we nu onze democratie onder druk staat? Wij zelf, onze leiders, onze instituties en bondgenoten? Deze vraag staat centraal tijdens Shift Talks Festival 2022. In de dagen rondom Masha Gessen’s keynote speech denken gasten zoals Bas Heijne, Foeke Postma (Bellingcat) en anderen door op diens ideeën in diverse talks en discussies. Shift Talks vindt plaats van 17 t/m 26 november in ’s-Hertogenbosch.