"THERE IS AN ALTERNATIVE"

TIJD VOOR EEN BURGERBERAAD

19:30- 21:00 UUR
ONLINE! HIER!

GASTEN: Liesbeth Levi, organisator van de G1000 in Rotterdam en directeur “Lokaal”, in Rotterdam. En René van den Kerkhof (D66) en Ralph Geers (VVD) gaan met elkaar in gesprek over de mogelijkheden van het Bossche Burgerberaad. 

RESERVEER HIER EN ONTVANG OP DE DAG VAN HET PROGRAMMA EEN HERINNERING EN DE STREAMINGLINK 

TIJD VOOR EEN BURGERBERAAD

Hoe zou de wereld eruitzien als willekeurige burgers kunnen meedenken over complexe vraagstukken?

Onze democratie besteden we uit. We láten ons representeren. Maar echt tevreden zijn we daar niet over. We voelen ons niet betrokken. Het politieke proces komt over als een black box. Het resultaat: besluiten zijn wel heel veel stappen verwijderd van die ene, vierjaarlijkse stem. Grote beslissingen over bijvoorbeeld klimaat- en ecologisch beleid kunnen we niet langer uitstellen. Die vragen alleen om zoveel afstemming van belangen dat we telkens te laat zijn of groepen vergeten. Hoe zou het zijn als we gelote inwoners vragen om te helpen met de besluitvorming?

BURGERBERAAD
Tijd voor een alternatief. Tijd voor een Burgerberaad. Het Burgerberaad zet willekeurig geselecteerde burgers aan het roer. Alles wat ze nodig hebben is een goede vraag om te beantwoorden, toegang tot relevante informatie en volksvertegenwoordigers die zich vooraf verbinden aan de uitkomst. Toch? Of is het niet zo eenvoudig? Hoe werkt dit “radicale” idee? Welke experimenten zijn er al mee gedaan? En voor welk type ingewikkelde problemen bieden ze een oplossing? We nemen je met experts op pad door de mogelijkheden van het Burgerberaad en verkennen met Raadsleden hoe zoiets zou kunnen werken in Den Bosch.

GASTEN:
– Liesbeth Levi, sinds 2013 directeur van “Lokaal”, Centrum voor Democratie in Rotterdam, een van de grootste kenners van het fenomeen Burgerberaad in Nederland en organisator van de G1000 in Rotterdam. Ze neemt ons mee in haar ervaringen en geleerde lessen.
– Ralph Geers, Fractieleider VVD Den Bosch, 
– René van den Kerkhof, Fractieleider D66 Den Bosch.