Gespreksstarter Wie Zijn Wij?

Lezing Slavernijverleden Door Alex van Stipriaan

19:30- 21:00 UUR
Pleitzaal, Hinthamerstraat 72-74, Den Bosch

Lang bleef het slavernijverleden van Nederland onderbelicht. Al tientallen jaren werd er door nazaten van tot slaaf gemaakten aandacht gevraagd voor de aanzienlijke rol die de Nederlandse staat speelde in de Transatlantische slavenhandel. Eind 2022 maakte de Nederlandse regering excuses aan de tot slaaf gemaakten en hun nazaten. Maar daar stopt de bewustwording van dit verleden niet.

LEZING

Naar aanleiding van de gespreksstarter ‘Wie Zijn Wij?’ tijdens Theaterfestival Boulevard 2024 (8 en 9 augustus) nodigen we Alex van Stipriaan uit om het gesprek voor te zetten. Voor iedereen die na de gespreksstarter (zie onder voor meer informatie!) meer wil weten én iedereen die nieuwsgierig is vertelt hij over de Nederlandse rol in de slavenhandel en hoe dat verleden nog altijd doorwerkt in het heden.

GAST

Alex van Stipriaan is hoogleraar Caraïbische geschiedenis en was tien jaar verbonden aan het Tropenmuseum in Leiden. Na zijn pensionering in 2021 houdt hij zich nog altijd bezig met onderzoek naar deze geschiedenis. Begin 2024 werd hij al eens uitgenodigd door Comité Keti Koti Den Bosch en we zijn blij dat we hem nogmaals kunnen ontvangen. Zijn lezing draagt de titel: Slavernij en Wij.

Gespreksstarter ‘Wie Zijn wij?’ Tijdens Boulevard Festival

De installatie Wie zijn wij? nodigt mensen uit om in gesprek te gaan over ons slavernijverleden. Deze levensgrote variant op het Wie is het-spel vertelt een verhaal over onze Nederlandse geschiedenis. Verbreed samen je kennis over ons verleden en ontdek welke impact het slavernijverleden nog heeft op het Nederland van nu.

De overheid maakte eind 2022 excuses voor diens handelen, aan alle de tot slaaf gemaakten die hieronder geleden hebben, hun kinderen, kleinkinderen en nazaten.

Sindsdien loopt er een vervolgtraject. Een onderdeel daarvan is de oprichting van een Herdenkingscomité dat op termijn blijvend toeziet op een grotere, waardige, Koninkrijksbrede herdenking van het slavernijverleden, waar mogelijk in samenwerking met Suriname op dit gebied. Een ander onderdeel is een fonds van € 200 miljoen. Hiervan is 50% bestemd voor een subsidieregeling voor maatschappelijke initiatieven en 50% voor het uitvoeren van maatregelen voor kennis en bewustwording, erkenning en herdenken, en doorwerking en verwerking.

Als onderdeel van dit vervolgtraject wil de overheid een gesprek op gang brengen in het land. De Rijksoverheid heeft bureau Public Cinema en De Balie gevraagd dit gesprek op gang te brengen. Dit heeft geresulteerd in een interactieve installatie die artistiek is vormgegeven en door Mathieu Wijdeven. Wie zijn wij? gaat op reis door het land om een nationaal gesprek in gang te zetten over ons slavernijverleden en de doorwerking daarvan in het heden.

Mathieu Wijdeven heeft het oorspronkelijke idee van De Balie en Public Cinema uitgewerkt tot een kunstzinnig ontwerp. De portretten staan op een pilaar. Aan de ene kant is een portret te zien en aan de andere kant een 3D-geprinte sculptuur. Deze kan men omdraaien. Aan de voet is een bio te lezen. Deze pilaren worden geplaatst op een vlak met een tijdlijn erop. Mensen mogen ten alle tijden rondlopen en de bio’s lezen. Ook als ze niet deelnemen.

Programma Maandag 19 augustus 2024

19.00 u. : Start inloop
19.30 u. : Start programma
21.00 u. : Einde programma

Toegang

RESERVEER JE GRATIS PLEK HIERBOVEN VIA DE RESERVEER KNOP!

Locatie

Pleitzaal, Huis73, Hinthamerstraat 72-74, Den Bosch.