RUW en Achter De Poort werken een aantal keren per jaar samen aan een programma voor onze stad. Op dinsdag 24 januari: De Bossche Sociale Munt!
Hoe bouwen we de Sociale Munt voor Den Bosch?
De Ducaat, de Duit, de Knikker, de Pegel of Bossche Doekoe: een lokale munt voor onze stad!
Overal in de wereld en ook in Nederland, winnen lokale munten aan populariteit. Breda heeft “De Parel”, Rotterdam de “Dam”. Waarom? Een lokale munt die alleen door aangesloten leden wordt gebruikt houd het geld binnen de gemeenschap. Aangesloten organisaties betalen er in uit, consumenten besteden het weer bij aangesloten lokale ondernemers en organisaties. Zo houden we het geld van Bosschenaren voor lokale doelen binnen Den Bosch. Geld uit de gemeenschap blijft langer binnen de gemeenschap. De lokale munt kan de sociale slagkracht van onze stad flink vergroten.
Wat is er voor nodig om dit veelbelovende plan te realiseren? Betalen we straks de uitkeringen (en belastingen) of cultuursubsidies uit in Bossche Doekoe? Hoe zorgen we voor de kritische massa aan deelnemers, vooral de winkeliers? Wat kunnen bewoners verwachten? Hoe bouwen we de sociale munt voor Den Bosch?
WIE?
We gaan in gesprek met de wereldwijde kenner van lokale munten, Henk van Arkel, directeur van de Utrechtse maar internationaal opererende Social Trade Organisation (STRO). Verder is onze gast Joost Barendrecht, de initiatiefnemer van de Bredase “Parel”. Als laatste is onze gast Mirjam Hamment, werkzaam voor het Provinciale Cultuurfonds Brabant C, dat samen met de Bredase Parel en STRO onderzoekt of het cultuursubsidies kan gaan uitbetalen in lokale munteenheden.
GASTEN:
-Henk van Arkel, directeur van The Social Trade Organisation (STRO) (www.socialtrade.nl). Van Arkel is een expert op het gebied van lokale betaalvormen. Met zijn organisatie werkt hij aan de invoering van complementaire munten in heel Europa.
-Joost Barendrecht is de initiatiefnemer van de Bredase Parel, de lokale munt van Breda.
– Mirjam Hamment, werkzaam voor het Provinciale Cultuurfonds Brabant C, dat samen met de Bredase Parel en STRO onderzoekt of het cultuursubsidies kan gaan uitbetalen in lokale munteenheden.
PROGRAMMA:
19.30: inloop
20.00: start programma
21.30: napraten/drankjes (let op: er kan niet met pin worden afgerekend, er is wel een pinautomaat in de buurt).
SAMENWERKING RUW & ACHTER DE POORT
RUW en Achter De Poort werken een aantal keren per jaar samen aan een programma voor onze stad. Houdt ons in de gaten!
LOCATIE
RUW: Kapel Gasthuiskwartier, Burgemeester Loeffplein 70 B/C, ingang RUW. Zie: www.ruwdenbosch.nl/contact (let op: er kan niet met pin worden afgerekend, er is wel een pinautomaat in de buurt).
ROUTE
Vanaf Café/Restaurant Het Mariapaviljoen: ga links langs het gebouw, voorbij de slagboom. De opgestelde vlaggen van RUW zijn niet te missen. Zie ook www.ruwdenbosch.nl/contact