Festival | Van wie is de economie?

Rechten voor de Dommel, de Dieze en de Aa!

20:00- 21:45 UUR
Huis73, Hinthamerstraat 72-74

Van wie is de rivier?

Tijdens  Festival ‘Van wie is de economie?’ pakken Huis73/RUW de handschoen op en zoomen we in op de rivieren in de gemeente Den Bosch.

Drinken uit een rivier? Ondenkbaar. Nederland heeft het smerigste water van Europa. We konden het zelf nauwelijks geloven, maar het is waar! Mest, landbouwgif en andere chemicaliën zijn de grootste boosdoeners. Rondom water in Nederland kan het leven niet gedijen. Tijd om daar iets aan te doen. Dicht bij huis wel te verstaan, in Den Bosch. Met rechten voor de rivier.

De Dommel, de Dieze en de Aa, zijn de aderen van Den Bosch die allen uitstromen in de Maas. En ze verdienen rechten. Het recht om te stromen, hun ecologische functies uit te voeren, niet vervuild te worden. Met rechten voor de rivier gaan we wél zorgen voor de rivier. En indirect voor onszelf.

Hoe kunnen we dat voor elkaar krijgen? Hoe gaan we daar komen en wie hebben we daarvoor nodig? Daarover gaan we in gesprek met tal van belanghebbenden, deskundigen en gebruikers van de rivieren. 

GASTEN

BRITT DRAGSTRA, werkzaam bij IVN, is betrokken bij het initiatief Maas Cleanup, dat ervoor pleit om de Maas in de Wet te krijgen, Rechten voor de Rivier. Zij onderzochten met advocatenkantoor Boels Zanders en jurist Jessica den Outer wat daar allemaal voor nodig is. De Maas Cleanup is initiatiefnemer van de Petitie ‘Maas in de Wet‘.

MATHIJS VAN EEUWIJK is betrokken bij Youth for Drinkable Rivers, de jongerenorganisatie van Drinkable Rivers. Hij wandelde in juni vanaf de bron van de Dommel in België tot aan de Maas bij Den Bosch om aandacht te trekken voor de drinkbaarheid van onze rivieren.

ANOUK VAN DER POLL is initiatiefnemer en curator van de Embassy of Water, één van de World Design Embassies van de Dutch Design Foundation. Doel van de Embassy is om onze relatie met water te veranderen en het natuurlijk evenwicht in ons ecosysteem te herstellen. Daarvoor werkt de Embassy op projectbasis samen met ontwerpers en diverse organisaties, zoals waterschappen, lokale overheden en woningcorporaties. Anouk van der Poll nodigt regelmatig een stem van water uit bij gesprekken over water.

ERIK DE RIDDER is Watergraaf van Waterschap De Dommel. Hij houdt zich bezig met alle aspecten van de rivier.

PROGRAMMA DONDERDAG 12 OKTOBER 2023

19.30 – Start Inloop
20.00 – Start Programma
21.45 – Borrel

LOCATIE

Bibliotheek-Plein, Huis73
RUW is powered by Huis73

Van wie is de rivier?

Het Huis73/RUW project ‘Van wie is de Rivier?’ maakt onderdeel uit van Festival ‘Van wie is de economie?’ en is tot stand gekomen in samenwerking met Future of Work, en met hulp van het EKWCErfgoed en Ecologie ‘s HertogenboschDrinkable RiversWaterschap Aa en Maas en Hermes Netwerk.