PALMOLIE. ONTBOSSING OP JE BORD.

20:00
STADSBIEB DEN BOSCH, HINTHAMERSTRAAT 72

PALMOLIE. ONTBOSSING OP JE BORD

Wat ligt er op je bord? We zoeken samen met je tijdens deze Meetup naar een van de wereldwijde productieketens waarvan jij de eindgebruiker bent. En we bieden je de Palmolie-Food-Challenge om het af te toppen.

Palmolie. Het zit overal in. Het is de allergoedkoopste plantaardige olie die er gemaakt wordt. En dat heeft een reden. Gigantische monocultuur plantages produceren het onder barre omstandigheden, zonder de werkelijke kosten van deze methode er in door te berekenen. Ecologisch uitputtend met letterlijke roofbouw op grond en dier als gevolg. Productie vindt plaats onder sociaal onhoudbare situaties. En we eten palmolie elke dag.

Wat gaat er schuil achter dit alomtegenwoordige ingrediënt in eten, maar ook in wasmiddelen en zelfs diesel? Hoe zit dat? En wat kan je doen?

We tonen je de film “Appetite for destruction. The Palm Oil Diaries” (met palmolievrije popcorn!) die de achtergronden van de palmolieproductie in beeld brengt. We hebben de best geïnformeerde expert van Nederland in huis, Janneke Bazelmans: zij kan al je vragen beantwoorden over palmolie en de industrie er om heen. EN! We organiseren in samenwerking met PalmolieVrij Nederland een landelijke palmolie-Challenge! Gebruik een maand lang geen palmolie! We helpen je om die uitdaging aan te gaan.

GASTEN
– Janneke Bazelmans
Milieujuriste en auteur. Verbonden aan de organisatie PalmolieVrij. Deed onderzoek naar duurzame palmolie en is auteur van Ecothriller ‘Verkapt’ over de strijd tussen de palmolie-industrie, inheemse stammen en orang-oetans (Godijn Publishing, 2017).

– VIA SKYPE Alexandra Vosmaer en Dirk-Jan Oudshoorn
Alexandra is werkzaam in het Sintang Orangutan Rescue Center op Borneo, waar ze werkt aan de opvang en resocialisatie van verweesde orang-oetans. Zij staat in nauw contact met de lokale Dayakbevolking. Dirk-Jan zet palmolie-alternatieven op samen met de lokale bevolking (Tengakwangolie, Forest Sugar). Samen zetten ze een nieuw cosmeticabedrijf op, Fat Forest.

Zie ook: www.orangutanrescue.nl | www.alexandravosmaer.nl | www.masarang.nl

PROGRAMMA
19.30 Inloop
20.00 Start programma: film, napraten, gasten en Food Challenge introductie. Een korte pauze, even chillen, doen we ook nog ;).
22.00 einde.

LOCATIE
RUW, powered by BiEB: STADSBIBLIOTHEEK DEN BOSCH. Hinthamerstraat 72. Zie: http://www.ruwdenbosch.nl/contact

ROUTE
Hartje Centrum, in de Bibliotheek. De Bibliotheek dus. Dat ga je gewoon vinden!