OP NAAR HET ECOSTALINISME?

20:00- 21:30 UUR
STADSBIBLIOTHEEK DEN BOSCH. Hinthamerstraat 72

Aanmelden niet nodig | Vrije toegang

GASTEN: René ten Bos is filosoof en de huidige Denker des Vaderlands. Hij introduceerde de term ‘ecostalinisme’ in Nederland. Donald Pols is directeur van Milieudefensie en mede-onderhandelaar voor het Klimaatakkoord.

Stevenen we af op een ‘ecostalinistisch’ bewind? In zo’n samenleving dwingen overheden milieumaatregelen af om ecologische catastrofes binnen de perken te kunnen houden. RUW wil graag weten hoe de vork in de steel zit. Wees welkom bij een verkennend debat.

We verlangen naar enige daadkracht en leiderschap van hogerhand. Maar precies dat verlangen lijkt niet bepaald in ons liberale politieke systeem te passen. In het Westen blijft de politieke elite dan ook polderen tot ze een ons weegt. Zullen we het als collectief ooit eens worden over geboortebeperking, een vleestaks of een verbod op recreatief vliegen? Ondanks de wens om onszelf verplichtingen op te leggen, doen we niet graag afstand van onze tamelijk comfortabele levens. Lang leve het laissez-faire-paradijs!

Moeten we onze vrijheid dan toch maar opgeven om de planeet te kunnen ‘redden’? De levensstandaard voor de voltallige mensheid gelijkschakelen? Of kunnen wij mensen niet beter gewoon een pilletje of poedertje nemen en verdwijnen, zodat andere dieren en planten kunnen floreren? Hoe verhouden milieuorganisaties zich tot het idee dat staten ons allen milieumaatregelen opleggen? Wat staat er op het spel als de situatie onhoudbaar wordt? Wat gebeurt er dan met de (representatieve) democratie? Is een ‘eco-dictatuur’ op den duur zelfs onvermijdelijk?

Kom en laat je verrassen door vergezichten voor een leefbare toekomst op planeet aarde.

GASTEN!
– René ten Bos is filosoof en de huidige Denker des Vaderlands. Als hoogleraar filosofie is hij verbonden aan de Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit. In zijn boek Dwalen in het antropoceen (2017) munt Ten Bos de term ‘ecostalinisme’, welke hij leent van de Duitse historicus Wolfgang Behringer.
– Donald Pols is directeur van Milieudefensie (onderdeel van Friends of the Earth International). Als directeur van een van de grootste grassroots-organisaties in Nederland en mede-onderhandelaar voor het Klimaatakkoord heeft hij het thema ‘klimaatrechtvaardigheid’ op de agenda gezet in Nederland.

PROGRAMMA DINSDAG 5 FEBRUARI
19.30 uur: inloop
20.00 uur: start programma
21.30 uur: napraten, drankjes

LOCATIE
RUW, powered by Babel. Hinthamerstraat 72, Stadsbibliotheek. Zie: www.ruwdenbosch.nl/contact

ROUTE
Hartje Centrum, in Babel! (Hinthamerstraat 72, StadsBibliotheek). Dat ga je gewoon vinden!