Apocalypsofie

Omarm de catastrofe

20:00- 21:30 UUR
Huis73, Hinthamerstraat 72-74

GASTEN: filosoof en schrijver Lisa Doeland, schrijver en dichter Lies Gallez.

De klimaatcrisis hijgt steeds meer in onze nek, ook al zijn we ons daar vaak niet van bewust. De catastrofe die door klimaatverandering en de vernietiging van het leven op aarde veroorzaakt wordt, is onvermijdelijk. En terwijl we deze tekst lezen is de catastrofe óók al volop gaande. Er is geen ontsnappen meer aan.  

apocalypsofie

In haar nieuwe boek Apocalypsofie stelt filosoof Lisa Doeland dat we niet te maken hebben met hét einde van dé mens, maar met het einde van een wereld waarin de mens de dienst uitmaakt. De wereld zoals we die heel lang hebben gekend is voorbij en zal niet meer terugkomen. Daarover moeten we ons geen illusies meer maken. De wetenschappelijke rapporten spreken boekdelen.  

de verbeelding van een toekomst

Hoe kunnen we ons dan, te midden van zoveel ellende, toch een toekomst blijven verbeelden? Lisa Doeland heeft zich toegelegd op deze vraag. Tijdens dit programma neemt ze ons mee op een donkere, onzekere verkenningstocht. Hoe doe je dat nou zo goed mogelijk, leven en denken in tijden van uitsterving?  

Schrijver Lies Gallez brengt een indringende voordracht over de klimaatcrisis.  

Wees gewaarschuwd. Na afloop bieden we geen oplossingen, geruststellende woorden of suggesties voor wat je zelf kan doen. Wel een bijzondere ervaring als het gaat om het grootste verhaal van onze tijd.   

laat je tijdens het programma interviewen over hoe jij de catastrofe ervaart

Tijdens het programma bieden we je op verschillende momenten de mogelijkheid om je verhaal met het publiek en de gasten te delen. Hoe benader jij de catastrofe?

gasten

LISA DOELAND is filosoof en schrijver. In haar nieuwe, net (op 15 juni) verschenen boek Apocalypsofie biedt ze filosofische handvatten voor leven in tijden van uitsterving. Op dit moment doet ze promotieonderzoek naar afval. Ze werkt als docent aan zowel de Radboud Universiteit als de Universiteit van Amsterdam, waar ze vakken geeft over ecologie, het Antropoceen en apocalyptiek. Eerder schreef ze samen met Naomi Jacobs en Elize de Mul Onszelf voorbij: Kijken naar wat we liever niet zien (2018).

LIES GALLEZ is schrijver en dichter. In maart 2021 verscheen haar debuut Het water vangen, een bundel met kortverhalen. In februari van dit jaar bracht zij haar eerste dichtbundel uit bij Uitgeverij Querido: honger, heteronormativiteit & het heelal. In deze bundel begint de verteller bij het kleine ‘ik’, waarna die ik zich tegenover de ander plaatst. In het laatste deel staat de ik tegenover en midden in de grote, mooie, moeilijke wereld waarin we leven.

Foto © Iris Kelly Kuntkes

programma dinsdag 27 juni

19.30 Start inloop
20.00 Start programma
21.30 Einde programma

locatie

Bibliotheekplein, Hinthamerstraat 72, Huis73
RUW is powered by Huis73