Future of Work @Willem Twee

LESSEN VOOR HET LAAT-KAPITALISME

15:30- 17:00 UUR
Willem Twee Kunstruimte

LET OP: LOCATIE WILLEM TWEE KUNSTRUIMTE

Dat er iets moet veranderen aan het rauwe kapitalisme is inmiddels een algemeen geaccepteerde boodschap. Maar wat dan? Daar wordt gelukkig al een hele poos over nagedacht en mee geëxperimenteerd. Een van die ideeën is zelfs al eeuwenoud; de commons.

Dit programma is deels in het Engels.

De Commons

Wat vroeger een organisatievorm voor de gemene gronden was, is nu een inspiratiebron voor alternatieve economische samenwerkingsvormen. Het klassiek voorbeeld is dat van de schaapherders die beschikbare grasvlakten onderling moesten zien te verdelen. Door afspraken te maken over wie, wanneer de grondstoffen kon gebruiken, raakten deze niet uitgeput. Je zou kunnen denken dat dat toch gewoon hetzelfde is als visquota? Maar niets is minder waar.

COMMONING VERSUS KAPITALISME

Want wat gebeurt er als we producenten, de consumenten en alle andere belanghebbenden zoals natuurbeschermers samen verantwoordelijk maken voor het zorgen voor de hulpbronnen die de basis vormen onder hun voortbestaan? Dan kan er iets fundamenteel anders ontstaan: commoning, een verrijking van de relaties rond onze hulpbronnen met een diepe betrokkenheid. En wat kan er gebeuren als we deze manier van denken op veel complexere situaties gaan toepassen? Dergelijke lessen moeten opnieuw geleerd worden in tijden van het laat-kapitalisme. Daar gaan we naar op zoek tijdens dit gesprek.

Gasten

Sophie Bloemen, mede-oprichter en directeur van het Commons Network van zowel de Europese als Nederlandse afdeling. Ze werkt al jaren aan het verspreiden van kennis over hoe het denken in termen van de Commons ingebed kan worden in beleid en nieuwe manieren om onze samenleving te organiseren.

Designer Cynthia Hathaway (Canadian) creates meeting spaces for marginalized voices and productions that are not always heard and acknowledged, but are vital for the development of resilient communities. Cynthia’s interventions in ‘public’ spaces reveal and celebrate local material and knowledge resources (human, natural and animal), and support self-organization. Interventions such as the Sweat(er)shop, or the Wool March (@woolmarch / insta), kick-start collaboration with local inhabitants, and upon shared values. Cynthia’s designs create open, public spaces for interaction, production and debate, and a new sense of citizenry in places of disconnection.

programma vrijdag 21 oktober 2022

Start 15:30u – 17.00u

Locatie

Willem Twee Kunstruimte: Boschdijkstraat 100, 5211 VD ‘s-Hertogenbosch