De toekomst van werk

Je werk of je leven

19:00- 21:00 UUR
Pleitzaal Huis73 - Hinthamerstraat 72-74

Over de toekomst van werk, met politiek filosoof Mathijs van de Sande, schrijver, maker en docent Merel Kamp, auteur en student Philosophy, Politics & Economics Koen Bruning, voorzitter van Raad van Bestuur KW1C Jos van Kessel, Addy van Beek en Jaap Klink.

werk als levensdoel

Werk lijkt in onze samenleving een levensdoel te zijn geworden. De moderne mens valt steeds meer samen met het werk dat hij, zij of hen doet. Werk slurpt veel aandacht, energie en tijd op, en veel moet ervoor wijken. 

Misschien hebben we in onze invulling van het concept ‘werk’ een veel groter probleem gecreëerd dan we tot nu toe hebben gedacht. Met recordaantallen flexibele contracten en zelfstandigen is de arbeidsmarkt dusdanig complex geworden dat steeds meer mensen aan de kant komen te staan. En dat niet alleen. Werk gaat ook gepaard met vervuiling. De leefstijl die we voor onszelf wenselijk achten vraagt om een continue productiviteitsgroei en uitputting van natuurlijke hulpbronnen. 

hoe zal de toekomst van werk eruit komen te zien?

Is de waarde die we maatschappelijk toekennen aan werk nog wel houdbaar? Hoe willen we dat de toekomst van werk er wél uit komt te zien? Is een basisinkomen een reële oplossing voor dit immens complexe vraagstuk? En wat is er nodig om zoiets als een basisinkomen te realiseren? 

Wees welkom bij een avondvullend programma over iets waar vrijwel ieder mens over mee kan praten: werk! We gaan in gesprek met mensen die worstelen met de positie die werk inneemt in hun leven, en met experts die ons de weg kunnen wijzen richting de toekomst van werk. Zij maken ons deelgenoot van een zoektocht die ons allemaal aangaat. Want wie wil nu niet dat er iets verandert aan de realiteit van werk? 

gasten

– Mathijs van de Sande, politiek filosoof en universitair docent politieke en praktische filosofie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.  
– Merel Kamp, schrijver, maker en docent aan de KABK in Den Haag en de Hogeschool van Amsterdam. Zij schrijft onder meer voor Trouw, NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer. Van haar hand verscheen in december een stuk in de NRC met de titel ‘Alsof je werk bepaalt wie je bent, laat staan wat je passie is’.
– Koen Bruning, student Philosophy, Politics and Economics aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2021 verscheen zijn eerste boek, Samen rijk, waarin hij pleit voor een onvoorwaardelijk basisinkomen van €1000,- per maand voor iedereen.
– Addy van Beek is sinds 1997 ‘op de arbeidsmarkt’. Zij is tot dusver voornamelijk in de zorg en welzijn- en overheidssector werkzaam geweest. De laatste jaren vraagt ze zich steeds vaker af of het nog wel past, een baan zoals ze die meestal heeft gehad. Ze vertelt over haar zoektocht naar wat haar volgende (loopbaan-)stap zal zijn.
– Jos van Kessel, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Koning Willem 1 College in ‘s-Hertogenbosch.
– Jaap Klink, expeditieleider bij Broed. Broed is een netwerk voor ondernemend, creatief en sociaal Den Bosch.

PROGRAMMA DINSDAG 28 JUNI 2022

18.30 Start inloop
19.00 Start programma
21.00 Einde programma

locatie

Pleitzaal, Hinthamerstraat 74, Huis73
RUW is powered by Huis73