HALLO! WIJ ZIJN

Ruw komt thuis

RUW, het podium van de bibliotheek, voor publiek debat en het gesprek over de toekomst, verhuist!

Het is even slikken. De Kapel van het Gasthuiskwartier krijgt een andere bestemming. RUW moet daardoor verhuizen. De Kapel was anderhalf jaar lang de plek waar de bibliotheek onder het label RUW het gesprek over de toekomst voerde. En waar het andere innovatieve clubs en netwerken een plek bood. Nu komt RUW weer thuis in de bibliotheek waar het twee jaar geleden begon!  

AFSCHEID VAN EEN PLEK

Natuurlijk kon RUW niet verhuizen zonder afscheid te nemen van die bijzondere plek. Tijdens de afscheidsborrel op vrijdag 25 augustus kon iedereen die RUW een warm hart toedraagt, nog een laatste keer zomaar binnen lopen. Mooie woorden waren er over de samenwerking en de kracht van de plek. 

RUW GAAT DOOR!

RUW heeft inmiddels een stevige basis in de stad en blijft het gesprek over de toekomst organiseren. RUW komt thuis in de stadsbibliotheek. Landen op een betekenisvolle plek als de bibliotheek vraagt om een inhoudelijke agenda. Één die samenhangt met dat bijzondere gemeenschappelijke en gedeelde karakter van de bibliotheek. Sommige dingen zijn van ons allemaal, net als de bibliotheek. Dat zijn zogenaamde Commons. De lucht. De grond. Biodiversiteit. Natuur. Toegang tot kennis. Maar er zijn ook moderne Commons. Wikipedia bijvoorbeeld. Creative Commons. Common data. En nog veel meer. Als we er voor blijven zorgen tenminste.

RUW pakt de spannende vragen op rond wat er nog gemeenschappelijk bezit is. Van ons allemaal. Waar zijn de Commons van de stad? En hoe zorgen we daar voor? Wat betekent het om iets met zijn allen te bezitten en er voor te zorgen? Kunnen we nieuwe Urban Commons bouwen en zo stukjes gemeenschappelijkheid creëren?

Deze thema’s pakken we op met denkers, bouwers, activisten en burgerinitiatieven die al jaren aan deze vragen sleutelen. En we gaan natuurlijk door met waar we mee bezig waren: zoals VPRO Tegenlicht, zoals vernieuwing van wonen, het onderwijs (nog zo’n Common), de  zorg (ook…), de democratie (is er iets gemeenschappelijker?) en veel meer. 

Graphic element

Programma