Jongere ervaringsdeskundigen doen hun verhaal over Jeugdzorg en GGZ en gaan in gesprek met Tweede Kamerlid Lisa Westerveld en diverse bestuurders en beleidsmakers. En jij kan er bij zijn met jouw ervaringen, met je steun en je kennis over de problemen.
Jeugdzorg in crisis
Het kan bijna niet kwetsbaarder: jongeren die bescherming of psychische zorg nodig hebben, krijgen te maken met jeugdzorg. Jeugdzorg maakt intussen een bijna eindeloze crisis door van budget- en personeelstekort, wachtlijsten en de vele behandelaars waar hulpvragers en jongeren mee te maken krijgen.
Maar dat is niet het hele verhaal. Er is meer aan de hand. Jongeren die door bijvoorbeeld gezinsproblematiek, misbruik, geweld of verslaving in de jeugdzorg belanden komen er veel te vaak slechter uit dan dat ze erin gingen. We horen zelden de verhalen van de jongeren zelf. Hoe zien zij de hulp die ze kregen? Wat ging er goed en wat ging er onvoorstelbaar fout? Welke adviezen hebben ze aan volksvertegenwoordigers en beleidsmakers die dat systeem maar moeite kunnen bijsturen.
Dit programma is een samenwerking tussen Eliho en RUW.
GASTEN
DAAN RIJKERS worstelde met de gevolgen van misbruik, verslaving en agressie. Hij werd opgenomen in een pleeggezin en kwam later terecht in jeugddetentie. Hij kwam er slechter uit dan dat hij er in ging. Op 18-jarige leeftijd stopte de zorg en was er een diep, zwart gat. Nu zet hij zich in voor de jeugd die kampt met dezelfde problemen. Hij zal zijn verhaal doen over wat er uiteindelijk nodig was om zijn situatie écht te veranderen.
NOA VAN HAGEN heeft meerdere jaren in de gesloten jeugdzorg gezeten om te vechten tegen haar alcoholverslaving. Op veertien verschillende plekken door heel Nederland en zelfs in Schotland. Ze heeft veel gezien en meegemaakt en heeft ons veel te leren over wat Jeugdzorg anders zou kunnen doen. Niet alleen met woorden, ook met daden. Ze richtte Steunpunt Avalon op: een plek waar jongeren met psychosociale problemen van tussen de 15 en 25 jaar terecht kunnen voor ondersteuning, verbinding en plezier.
KATIE JAYNE spreekt vanuit eigen ervaring over ADHD, PTSS, burn-out en depressie. Katie is in haar jeugd erg zoekende geweest. Ze voelde zich vaak alleen en onbegrepen. Zowel op school, thuis als in de hulpverlening. Ze liep regelmatig met suïcidale gedachten rond. Om dit niet te hoeven voelen vluchtte ze in dingen die slecht voor haar waren. De hulp die haar werd aangeboden wist nauwelijks aan te sluiten op haar leven. Nu is ze een bevlogen jongerenwerker en pleit voor een andere benadering van jongeren.
LISA WESTERVELD is volksvertegenwoordiger in de Tweede Kamer namens GroenLinks/PvdA. Ze wil mensen die niet worden gehoord een stem geven. Jongeren en volwassenen met mentale problemen die nu op wachtlijsten staan. Mensen met een beperking die tegen allerlei barrières aanlopen. Kinderen die niet kunnen meedoen, omdat ze opgroeien in armoede. Ze is een pleitbezorger van het aanpassen van de Jeugdwet, zodat jongeren inspraak krijgen in de eigen behandeling.
DAAN CREEMERS is hoofd wetenschappelijk onderzoek bij het Depressie Expertise Centrum Jeugd van GGZ-Oost Brabant. Naast psychotherapeut en klinisch psycholoog is hij ook bestuurder van Stichting Koraal.
ANNE PELZER is als kinder- en jeugdpsychiater gespecialiseerd in de acute jeugd-ggz. In de dagelijkse praktijk combineert zij haar inhoudelijke en bedrijfsvoerende kennis. Ze is ambitieus ten aanzien van de verbeteringen van het jeugdhulplandschap. Ze is toezichthouder bij Jeugdbescherming Gelderland.
Programma
19.30 u. : Start inloop
20.00 u. : Start verhalen ervaringsdeskundigen
20.45 u. : Start gesprek tussen beleidsmakers, bestuurders en ervaringsdeskundigen
21.30 u. : Einde programma
Toegang
RESERVEER JE GRATIS PLEK HIERBOVEN VIA DE RESERVEER KNOP!
Locatie
Huis73, Hinthamerstraat 72-74, ‘s-Hertogenbosch.