HET ALTERNATIEVE(N!) STIKSTOFDEBAT: WAT ZIJN DE OPLOSSINGEN?

20:00- 21:30 UUR
BABEL, HINTHAMERSTRAAT 72

HET ALTERNATIEVE(N!) STIKSTOFDEBAT: WAT ZIJN DE OPLOSSINGEN?

GASTEN:
Een STEVIGE line-up! Wouter van Eck van Foodforest Ketelbroek, Hendrik Hoeksema, ZLTO, Arne Hendriks met kunstproject ’the incredible shrinking man’, Vincent Valentijn van ecologisch architectennetwerk Archi3o, Bartel van Dinther van A van Liempd Sloopbedrijven en docenten en studenten van de HAS over de toekomst van het boeren.

PROGRAMMA:
Bij RUW kijken we graag vooruit. Zo óók met stikstof. Dus na de recente landbouw demonstraties met een zee van tractoren op de Pettelaarse Schans, of de bouw-protesten, is het tijd om de toekomst te verkennen.

18.000 bouwprojecten liggen stil. Het stikstofoverschot is een ecologisch drama en het is slecht voor onze gezondheid. Planten, insecten, dieren en wijzélf lijden onder de hoogste stikstofuitstoot van Europa. Weer zijn we het vieste jongetje van de klas. Maar er zijn natuurlijk oplossingen. Tijd voor de verbeelding.

Moeten we als ‘mens’ gaan krimpen? Natuurgebieden verplaatsen? We zijn #trotsopdeboer, maar wat voor een boer is dat over 20 jaar? Maken ze dan nog wel dierlijk voedsel of hebben ze allemaal hun land in voedselbos veranderd? En wat eten we dan? We nodigen sprekers uit die een nieuw geluid willen laten horen of direct betrokken zijn bij de stikstofproblematiek. Hoe gaan we anders bouwen? Hoe gaan we op een andere manier ons eten produceren én consumeren? Wat doen we met de diesels en de vliegtuigen? Hoe ziet stikstofarm Nederland er over 20 jaar uit? Waar moeten we volgens de betrokkenen voor kiezen? Hierna weet je waarheen.

GASTEN:
-Wouter van Eck, Food Forestry Netherlands en voedselbosboer bij Foodforest Ketelbroek. Wat begon als een ambitieus experiment is uitgegroeid tot het vooralsnog grootste en meest diverse voedselbos van Nederland.

-Studenten van de @hashogeschool delen met ons hun visie op de toekomst van de boer.

-Ineke de Wild, activiste voor een vegan levensstijl.

-Hendrik Hoeksema, programmaleider transitie, namens ZLTO, de zuidelijke tak van de landelijke land- en tuinbouw organisatie. ZLTO vertegenwoordigt 13.000 boeren en tuinders in Brabant, Limburg en Zeeland. Zie ook: www.zlto.nl

– Arne Hendriks: onderzoeker, kunstenaar, maker. Al meer dan tien jaar onderzoekt Arne Hendriks het idee van het ‘downsizen’ van het menselijk lichaam. Met The Incredible Shrinking Man probeert hij het denken over groei te veranderen en krimp als positief begrip te positioneren. www.the-incredible-shrinking-man.net

– Vincent Valentijn, van Archi3o: dit architectennetwerk werkt aan bio-ecologische architectuur en begeleid plannen van ontwerp tot bouw. In Den Bosch zijn ze onder andere verantwoordelijk geweest voor Edison Bewust Wonen Werken Boschveld! Welke kant moet het op met de bouw? Hoe ver gaan zij in het vermijden van een voetafdruk van hun projecten? Zie ook: archi3o.nl

-Barthel van Dinther, A van Liempd Sloopbedrijven. Helemaal aan het einde én aan het begin van de bouwketen vinden we dit sloopbedrijf: zij verwerken en recyclen materialen van de bouwsector en zoeken vervolgens samenwerkingen met bouwers om die materialen te hergebruiken. Ze sluiten de kringloop.

PROGRAMMA DINSDAG 3 DECEMBER 2019
19.30 Start Inloop
20.00 Start Gesprek
21.30 Nazit, bar open.

LOCATIE: Babel. Waar anders?