Welkom in de winnaarsdemocratie! Met dit alternatieve verkiezingsdebat behandelen we nu eens niet de strak voorbereide partijprogramma’s. Wel leggen we de politici van Gemeente Den Bosch de ‘Olifant in de Kamer’ van onze democratie voor: namelijk de terugkerende notie dat deze verkiezingen er niet toe doen. En dat ze juist in Den Bosch er nóg minder toe doen dan in het grootste deel van de rest van Nederland. Dat blijkt uit de “Atlas van Afgehaakt Nederland”, van Josse de Voogd en René Cuperus.
Afgehaakt Nederland
Want de winnaars van Nederland gaan deze verkiezingen weer winnen. De hoger-opgeleiden, de hogere en midden-inkomens die zich staande weten te houden in tijden van flexibilisering en modernisering, zullen hún verhaal terugvinden in de nog te vormen stadsbesturen. Daar tegenover staat een heel andere groep: afgehaakt Nederland. Het zijn de mensen die niet gaan stemmen óf op zogenaamde ‘buitenstaander-partijen’ stemmen die zelden besturen. Deze Nederlanders herkennen zich niet in de politici of wantrouwen de mainstream. Ook wonen ze vaker geconcentreerd in buurten, wijken en regio’s met grote achterstanden op het gebied van opleiding, kansen, inkomen en gezondheid.
Afgehaakt Den Bosch
Maar liefst 45% van de kiezers (!) in Den Bosch stemt niet of doet dat op partijen die zich buiten de gevestigde orde plaatsen. En ook in Den Bosch valt volgens stadschroniqueur Eric Alink duidelijk te zien hoe Afgehaakt Den Bosch in een aantal Bossche wijken geconcentreerd is. Die samenklontering wijst op segregatie. In deze wijken hopen achterstanden zich op.
Hebben deze verkiezingen zin?
We dagen Bossche politici uit eens diep te graven in hun eigen overtuigingen over het vierjaarlijkse ‘feest van de democratie’. Hoe denken Bossche politici over hun rol in de democratie? Vinden ze hun draagvlak nog wel aanvaardbaar als zoveel kiezers zich afwenden? Wat zouden zij aan de politieke cultuur van Den Bosch willen veranderen om de verkiezingen en stadsbestuur ook relevant te laten zijn voor de afgehaakten onder ons? Kan er eigenlijk wel meer worden samengewerkt met ‘buitenstaander-partijen’ zodat het draagvlak groter wordt? En is ‘uitsluiten’ van partijen nog wel een optie als we zien dat structureel 45% van de inwoners niet vertegenwoordigd wordt?
De vraag is of er straks na de vorming van een stadsbestuur, iets wezenlijks veranderd is?
Gasten
- Josse de Voogd is zelfstandig onderzoeker en electoraal geograaf. Samen met René Cuperus is hij auteur van “De Atlas van Afgehaakt Nederland”.
- Eric Alink is journalist en stadschroniqueur. Erick Alink zoekt uit hoe Afgehaakt Nederland tot uiting komt in Den Bosch. Lees zijn werk hier: Afgehaakt Nederland 1 en Afgehaakt Nederland 2.
GASTEN – POlitici
- Ralph Geers. Lijstrekker VVD
- Judith Hendrickx. Lijsttrekker Bossche Groenen
- Pieter Paul Slikker. Lijsttrekker PvdA
- Mariève Craste. #3 op de lijst voor D’66
- Dennis Bekkema. Lijsttrekker Forum voor Democratie
- Rachna Lipman. #4 op de lijst voor CDA
- Hessel Bos. #4 op de lijst voor Groen Links
- Rick van de Pol. #2 Partij voor de Dieren.
- Roy Geers, Lijsttrekker Rosmalens Belang.
- Ans Lokhof. #6 SP.
- Monique Parijs, #2 Bosch Belang.
- Arjen van Silfhout. Lijstrekker Volt.