G1000 I HET NIEUWE KIEZEN I STEMBIJSLUITER I BESLISSINGSMASSAGE

15:00
STADSBIBLIOTHEEK DEN BOSCH. Hinthamerstraat 72

De bibliotheek is op 21 maart een stembureau. RUW grijpt die kans aan! Check bijvoorbeeld de StemBijsluiter waarmee je jouw #wijzeraadaanderaad geeft. OF! Twee interessante sprekers over vernieuwing van de democratie, de G1000 en Het Nieuwe Stemmen. En een beslissingsmassage, om jouw zwevende stem definitief te laten landen.

STEMBIJSLUITER
10.00 tot 18.00
Wat moet de ontvanger van jouw stem, de gemeenteraad, weten over hoe je stem gebruikt dient te worden? Oftewel: typ in maximaal 200 karakters jouw #wijzeraadaanderaad. De dag na de verkiezingen publiceren we deze wijze raad via sociale media. Zo is je stem meer dan slechts een stem. Je kan je boodschap na je bezoek aan stembureau stadsbibliotheek achterlaten bij de RUW-vlag.

ALTERNATIEVE DEMOCRATIE #1: G1000, door Liesbeth Levy. 15.15 – 16.00 uur.
Liesbeth Levy, directeur van LOKAAL, centrum voor democratie in Rotterdam, vertelt ons over haar ervaringen met het realiseren van de G1000 in Rotterdam in 2017. Een G1000 laat 1000 ingelote stadsbewoners meepraten over de agenda van de Gemeente. Een nieuwe vorm van democratische betrokkenheid die werd geboren uit frustratie over de langst durende regeringsformatie in België van 2010-2011, namelijk 514 dagen. Sindsdien hebben er in België en Nederland op diverse plekken G1000’s plaatsgevonden.

ALTERNATIEVE DEMOCRATIE #2: Het Nieuwe Kiezen, Rudy van Belkom
16.00 – 17.00 uur.
De wereld verandert in een rap tempo. Van zelfrijdende auto’s tot kweekvlees hamburgers. De enige sector die stil lijkt te blijven staan is de politiek. Het huidige kiesstelsel viert alweer haar 100ste verjaardag. Het vertrouwen lijkt daarnaast historisch laag te zijn. Tijd om te kijken naar alternatieven. Rudy van Belkom is geen politicoloog, geen politicus en ook geen lid van een politieke partij. Toch is het eigenlijk heel logisch dat juist hij een nieuw politiek kiessysteem heeft bedacht. Van Belkom geeft namelijk les in conceptontwikkeling op de Fontys Academy for Creative Industries. Met andere woorden: hij leert zijn studenten nieuwe en goedwerkende businessmodellen te bedenken.

BESLISSINGSMASSAGE, speciaal voor zwevende kiezers
15.00 – 17.00 uur.
Twijfel je nog over de partij waar je op gaat stemmen of over het referendum? Neem een korte pauze en laat die zwevende stem definitief landen.