FEMINISME VOOR DE 99%?

20:00- 21:30 UUR
STADSBIBLIOTHEEK DEN BOSCH. Hinthamerstraat 72

Aanmelden niet nodig, vrije toegang

GASTEN: o.a. Hasna El Maroudi, journalist en opiniemaker en Marian Donner, schrijver en columnist.

Feminisme, dat is toch iets van de jaren zeventig, van bittere, beha-verbrandende mannenhaatsters?
Witte heterovrouwen barsten van de privileges en moeten zich eindelijk eens solidair verklaren met hun zusters van kleur!
We moeten onszelf verlossen van het patriarchaat!
Meer vrouwen aan de top!
Nee, vrouwen moeten niet zo zeuren en zich gewoon invechten!

Feministische bezieling anno 2019 lijkt steeds meer een splijtzwam te worden in de samenleving, ook in Nederland. Het op 5 maart jl. verschenen manifest Feminism for the 99% wil daar afscheid van nemen. Auteurs Cinzia Arruzza, Tithi Bhattacharya en Nancy Fraser betogen dat een feminisme dat écht relevant wil zijn een grote sociale beweging moet worden. Noem het een populistisch feminisme dat het strikt op vrouwenemancipatie gerichte feminisme ontstijgt. Feminisme 99.0 gaat over de ecologische crisis, racisme, armoede, werkloosheid, gezondheidszorg.

Hoe zal dat feminisme eruitzien? Zal een feminisme voor de 99% bruggen kunnen slaan? Tussen de radicalen, de anti-feministen, de witte, carrièregerichte ‘powerfeministen’ en die groep die niet warm wordt van feministische strijd? Kan feminisme voor de 99% een antwoord bieden op de grote uitdagingen van deze tijd?

GASTEN! (meer gasten in voorbereiding)
– Marian Donner is auteur van enkele romans, waaronder Lily (2011), en schrijft daarnaast voor onder meer De Groene Amsterdammer. Volgens haar is feminisme voor de 99% precies wat het feminisme nu nodig heeft. Zie ook haar persoonlijke website.
– Hasna El Maroudi is journalist en publicist. Ze is redacteur geweest bij Joop en schreef columns voor Opzij. Onlangs heeft zij samen met VN-Vrouwenvertegenwoordiger Clarice Gargard het feministische platform ‘Lilith’ opgezet, waarmee zij de vierde feministische golf in kaart zullen brengen. Zie ook haar persoonlijke website

PROGRAMMA MAANDAG 15 APRIL
19.30 uur: inloop
20.00 uur: start programma
21.30 uur: napraten, drankjes

LOCATIE
RUW, powered by Babel. Hinthamerstraat 72, Stadsbibliotheek. Zie: http://www.ruwdenbosch.nl/contact

ROUTE
Hartje Centrum, in Babel! (Hinthamerstraat 72, StadsBibliotheek). Dat ga je gewoon vinden!

Foto Hasna El Maroudi © Laila Cohen