Den Bosch aan zee?

De ramp

20:00- 21:30 UUR
Hinthamerstraat 72-74

GASTEN: klimaatonderzoeker en medeoprichter van Scientists4Future Leo van Kampenhout, schrijver en dichter Lies Gallez, geestelijk verzorger en moderator Evanne Nowak, directeur watersysteem en -keringen Waterschap Aa en Maas Leo Smit.

De klimaatramp

We kunnen het tij niet meer keren. De tijd waarin we de kop nog in het zand konden steken is voorbij.

Welke ramp staat de mensheid precies te wachten? Het wordt tijd om de gifbeker van wat er gaat gebeuren in één keer helemaal leeg te drinken: onderga op deze avond het echte scenario van de klimaatramp, wat onze kinderen onvermijdelijk te wachten staat. Zonder pijnstillers of suikerlaagje, schijnoplossingen of hoopvolle mantra’s.

Wat komt er op ons af?

De onvermijdelijke realiteit van grote veranderingen in onze leefwereld is langzaam aan het indalen. Zelfs al trekken we alles uit de kast om de opwarming van de aarde te vertragen, dan stevenen we toch af op een ramp. Dit keer hebben we geen oplossingen in de aanbieding. We gaan je niet naar de mond praten. De aarde gaat in hoog tempo veranderen, veel sneller dan we vreesden. Maar heb jij nu het overzicht van wat de gevolgen echt zullen zijn? Alles praat door elkaar. Wat komt er nu eigenlijk precies op ons af? Zal Den Bosch aan zee komen te liggen?

durf jij het aan om het rampscenario te ondergaan?

Durft iemand het ons echt te vertellen? Ja. De gasten van deze avond gaan met ons het verhaal aan dat niemand je in een keer wil tonen. Wees gewaarschuwd. Na afloop bieden we geen oplossingen, geen geruststellende woorden en al helemaal geen suggesties over wat je zelf kan doen. Wel een primeur in hoe je kan leren leven met deze *&$%-boodschap.

gasten

– Leo van Kampenhout, klimaatmodelleur verbonden aan het Instituut voor Marien en Atmosferisch onderzoek Utrecht van de Universiteit Utrecht. Hij houdt zich bezig met zeespiegelstijging, en meer specifiek de vraag hoe de ijskappen van Antarctica en Groenland hieraan zullen bijdragen. Hij is medeoprichter van Scientists4Future, een coalitie van bezorgde wetenschappers, en is actief bij Scientist Rebellion, onderdeel van Extinction Rebellion.
– Lies Gallez, schrijver en dichter. In maart 2021 verscheen haar debuut Het water vangen, een bundel met kortverhalen. Op dit moment werkt zij aan haar eerste dichtbundel, Honger, heteronormativiteit en het heelal, die begin 2023 bij Querido zal verschijnen.
– Evanne Nowak, geestelijk verzorger en programmamaker. Zij begeleidt gesprekken over emoties en zingevingsvraagstukken gerelateerd aan ecologische ontwrichting. In 2016 studeerde zij af aan de Universiteit voor Humanistiek als geestelijk verzorger met een onderzoek naar apathie en klimaatverandering. Deze avond zal zij ons handvatten geven voor hoe verder te leven met de boodschap dat ons een ramp te wachten staat.
– Leo Smit, directeur watersysteem en -keringen van Waterschap Aa en Maas. Hij houdt zich bezig met het beheren en verbeteren van de dijken langs de Maas en het watersysteem, de sloten en beken, in het oosten van Brabant. Hij zal ons vertellen over de toekomstige scenario’s voor wateroverlast en droogte rondom ‘s-Hertogenbosch.

PROGRAMMA Donderdag 3 november 2022

19.30 Start inloop
20.00 Start programma
21.30 Einde programma

locatie

Hinthamerstraat 72, Huis73
RUW is powered by Huis73

Foto Lies Gallez © Iris Kelly Kuntkes