Minder bestrijdingsmiddelen, maar hoe?

De Pesticide-problematiek

19:30- 21:15 UUR
HAS Green Academy, Onderwijsboulevard 221, 5223 DE 's-Hertogenbosch

Hoe zorgen we voor minder bestrijdingsmiddelen? 

LET OP: DIT PROGRAMMA VINDT PLAATS BIJ DE HAS GREEN ACADEMY IN S’-HERTOGENBOSCH

We hebben de effecten van pesticiden al tientallen jaren onderschat, menen wetenschappers. Parkinson zou op de loer liggen en we testen cocktails van bestrijdingsmiddelen niet op hun effecten. De EU en de Tweede Kamer willen de inzet van pesticiden halveren, maar een eerste poging liep onlangs stuk in het Europees Parlement.

FRUSTRATIE BIJ BOEREN

Boeren zitten intussen vol begrijpelijke frustratie: bestrijdingsmiddelen zijn voor hen vaak economische noodzaak, terwijl juist hun gezondheid nog het meest te lijden heeft onder de middelen. Hoe komen we uit deze fuik waar we met zijn allen zijn ingezwommen? 

Perspectief voor iedereen?

Met politici, boeren, onderzoekers en bezorgde burgers zoeken we uit hoe we tot minder pesticiden-gebruik kunnen komen zonder een hele sector aan zijn lot over te laten. Welke risico’s zien de wetenschappers voor onze volksgezondheid? Waar lopen boeren en de grote landbouwbedrijven tegenaan? En welk perspectief heeft Europa de boeren te bieden in een tijd van grootschalige transities? 

Samenwerking Met de Balie

Dit programma wordt georganiseerd in samenwerking met De Balie in Amsterdam, en mede mogelijk gemaakt door de Postcode Loterij.

GASTEN

HILDE COOLMAN is akkerbouwer en dagelijks bestuurder van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK). Ze is zeer bekend met de ontwikkelingen op het gebied van bestrijdingsmiddelen en vertelt ons deze avond wat er leeft onder de jonge boeren in ons land.

RON MULDERS is portefeuillehouder Gezonde Planten bij Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO). Mulders is daarnaast voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).

JORRIT HOFF is neuroloog, arts, en heeft zich gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson. Samen met Bas Bloem schreef hij het boek ‘De Parkinson Pandemie’ waarin zij onder anderen ingaan op hun zorgen over de rol die bestrijdingsmiddelen spelen in het ontstaan van de ziekte.

PAULA HARKES werkt voor de Wageningen Universiteit en doet onderzoek naar de gezondheidseffecten van mengsels van bestrijdingsmiddelen op mensen, dieren, planten en het bodemleven. Ze is intensief betrokken bij SPRINT: een Europees onderzoek onder elf landen waarbij tegelijkertijd residuen van 200 bestrijdingsmiddelen in de bodem worden onderzocht. Meer over dit onderzoek.

LARA SIBBING is kandidaat Europarlementariër voor GroenLinks / PvdA en is betrokken bij Transitie-coalitie Voedsel.

JOEP VAN OVERBEEK is is Transitieadviseur Landbouw & Circulaire Economie bij de Brabantse Milieufederatie. Deze organisatie werkt onafhankelijk aan een duurzame toekomst, samen met bewoners. Op het gebied van landbouw ondersteunt de Brabantse Milieufederatie boeren die willen overstappen naar natuurinclusieve en grondgebonden landbouw en zet zich in voor beleid dat natuurinclusieve landbouw stimuleert.

PIET VAN IJZENDOORN begon al in 1981 met biologisch-dynamisch boeren in Flevoland en is daarmee een van de pioniers in Nederland op dit gebied. Als oud-student Milieukunde aan de HAS keert hij vanavond terug als bestuurslid van PAN Nederland, Pesticide Action Network Netherlands.

Programma DINSDAG 21 MEI 2024

19.00 u. : Start inloop
19.30 u. : Start programma
21.15 u. : Einde programma

Toegang

RESERVEER JE GRATIS PLEK HIERBOVEN VIA DE RESERVEER KNOP!

Locatie

HAS GREEN ACADEMY, Onderwijsboulevard 221, 5223 DE ‘s-Hertogenbosch

PARKEREN

Gratis parkeren is mogelijk op het parkeerterrein van de HAS, te bereiken via de Onderwijsboulevard.