Shift Talks

De GROTE ONGELIJKMAKER: ONDERWIJS

20:00
Huis73, Hinthamerstraat 72-74

RUW & SHIFT TALKS 2023 ZIJN BEIDE EEN INITIATIEF VAN HUIS73. GA NAAR DE AGENDA VAN SHIFT TALKS 2023

Er is iets aan de hand met ons onderwijs. We hebben geen belangrijker middel dan onderwijs waarmee we de verschillende startposities van mensen gelijk kunnen trekken. En dat was lang uiterst succesvol. Maar dit gaat niet langer op.

Toenemende ongelijkheid

Rapportage na rapportage bevestigt het: kinderen krijgen lagere adviezen op basis van de wijk of afkomst van het gezin waar ze uit komen. Tijdens de middelbare schooltijd kopen ouders die dat kunnen, huiswerkbegeleiding en bijles in. De echt vermogende gezinnen sturen hun kinderen naar privéscholen. En de begrijpelijke vrees voor studieschulden ondermijnt de gelijke toegang tot hoger onderwijs voor de onderklasse. Het ideaal van kansengelijkheid mag misschien nog tussen de oren bestaan. Maar in de praktijk creëert het onderwijs zijn eigen ongelijkheid. 

Wat staat het onderwijs te doen? 

Wat staat ons te doen als we na de verkiezingen echt een einde willen maken aan de ongelijkheid? Hoe moet het onderwijs de uitdaging van armoede aanpakken? En op welke manier kunnen we de klassen-voor-sorteermachine weer in het standje van ‘grote gelijkmaker’ zetten? Over die vragen gaan we in gesprek met onder andere de makers van de documentaire Klassen, Ester Gould en Sarah Sylbing en anderen. 

Gasten

Ester Gould & Sarah Sylbing werken sinds 2006 samen aan documentaires, televisieseries en journalistieke producties. Hun werk, zoals de documentaire serie Schuldig – door NRC Handelsblad omschreven als “een magistrale documentaireserie over armoede” heeft vaak impact als aanjager van discussie in beleidskringen, politiek en educatie. Zo ook Klassen waarmee ze indringend in beeld brachten hoe kansenongelijkheid in het onderwijs werkt. Met Klassen wonnen ze de prestigieuze Amsterdamprijs voor de Kunst in 2021 en een eervolle vermelding op het internationale Prix Europa.

Charisma Hehakaya werkt als universitair docent op het UMC Utrecht waar ze onderzoek doet naar de invloed van de omgeving op gezondheid. Daarnaast is zij de oprichter van het Eerste Generatie Fonds voor studenten wier ouders niet gestudeerd hebben. Wegwijs worden in de academische wereld is soms moeilijker voor deze groep, en ook ervaren zij vaker financiële uitdagingen. 

Esther van Rijswijk, journalist, is presentator van dit programma.

Toegang

Bestel je gratis ticket op de programmapagina van Shift Talks Festival 2023.

Locatie

Huis73, Hinthamerstraat 72-74, ‘s-Hertogenbosch.

Programma

19.30 u. : Start inloop
20.00 u. : Start debat
21.30 u. : Einde programma

Shift Talks Festival 2023

Eerlijk zullen we alles delen? En hoe moeten we dat dan doen? Deze vraag staat centraal tijdens Shift Talks Festival 2023. In de dagen rondom de keynote speech van de wereldwijd gelezen Franse schrijver Édouard Louis denken gasten zoals Sander Schimmelpenninck, Denise Harleman (Collectief Kapitaal) Tim S’Jongers, Ester Gould & Sarah Sylbing, Milio van der Kamp en anderen door op zijn ideeën in diverse talks en discussies. Daarnaast maakt Shift Talks het thema beleefbaar met artistieke performances, indrukwekkende ontmoetingen tijdens de living library, met documentaires, een talkshow en nog veel meer. Shift Talks is een festival van Huis73 en wordt mede mogelijk gemaakt door diverse partners. Het festival vindt plaats van 16 t/m 25 november in ’s-Hertogenbosch. Het programma wordt constant aangevuld met nieuwe namen en programma’s.