Shift Talks | Joris Luyendijk en Sander Schimmelpenninck

De BRUG OVER DE KLASSEKLOOF

16:00
De Verkadefabriek in Den Bosch, Grote Zaal.

RUW & SHIFT TALKS 2023 ZIJN BEIDE EEN INITIATIEF VAN HUIS73. GA NAAR DE AGENDA VAN SHIFT TALKS 2023

Willen we nog een gelijke samenleving vormen, zonder klasse? En hoe kunnen we die Brug over de Klassekloof leggen? Daarover gaan we in gesprek met twee toonaangevende gasten Sander Schimmelpenninck en Joris Luyendijk.

klasse is terug

Klasse is terug in Nederland. Al die tijd dachten we dat we één van de meest gelijke landen waren in de wereld, een egalitair walhalla waarin iedereen met zogenaamd ‘hard werken’ zijn plekje onder de zon kan bemachtigen. Maar de laatste jaren worden we keer op keer geconfronteerd met enorme blinde vlekken. Scholen zijn voor-sorteermachines geworden. Thuissituatie en opleiding van de ouders bepalen het schooladvies. Waar je wieg staat bepaalt je latere inkomen. En in plaats van inkomen blijkt vermogen de werkelijke graadmeter voor gelijkheid. Nog los van alle vormen van uitsluiting die we op basis van vinkjes laten gebeuren. Met wie kunnen we dit beter bespreken dan met Joris Luyendijk, schrijver van De Zeven Vinkjes, én Sander Schimmelpenninck, maker van de NPO serie De kloof

Gasten

Sander Schimmelpenninck is journalist, voormalig hoofdredacteur van Quote en presenteerde televisieprogramma’s als De Opvolgers, Dragons’ Den en Op1. Tegenwoordig is hij televisiemaker voor de VPRO, waarvoor hij Sander & De Kloof (2022) maakte, columnist van De Volkskrant, maker van De Zelfspodcast en de ondernemer achter het mediabedrijf Tonny Media, dat vooral bekend is van haar podcastproducties. 

Joris Luyendijk schreef onder andere over de kloof tussen beeld en werkelijkheid in het Midden-Oosten (Het zijn net mensen) en de Nederlandse politiek (Je hebt het niet van mij, maar…). Voor zijn boek Dit kan niet waar zijn sprak hij honderden medewerkers uit de Londense financiële sector. Zijn meest recente boek De Zeven Vinkjes onderzoekt hoe mensen als hij zelf, met zeven vinkjes, de baas spelen. Met vooral dit werk in het achterhoofd is hij te gast.

Yasmin Ait Abderrahman is de gespreksleider van dit programma. Ze is naast student tevens voorzitter van Young FNV en lid van de Sociaal Economische Raad. 

Toegang

Bestel je ticket op de programmapagina van Shift Talks Festival 2023!

Locatie

De Verkadefabriek in Den Bosch, Grote Zaal.

Programma

15.30 u. : Start inloop
16.00 u. : Start programma
17.30 u. : Einde programma

Shift Talks Festival 2023

Eerlijk zullen we alles delen? En hoe moeten we dat dan doen? Deze vraag staat centraal tijdens Shift Talks Festival 2023. In de dagen rondom de keynote speech van de wereldwijd gelezen Franse schrijver Édouard Louis, denken gasten zoals Sander Schimmelpenninck, Denise Harleman (Collectief Kapitaal) Tim S’Jongers, Ester Gould & Sarah Sylbing, Milio van de Kamp en anderen door op zijn ideeën in diverse talks en discussies. Daarnaast maakt Shift Talks het thema beleefbaar met artistieke performances, indrukwekkende ontmoetingen tijdens de living library, met documentaires, een talkshow en nog veel meer. Shift Talks is een festival van Huis73 en wordt mede mogelijk gemaakt door diverse partners. Het festival vindt plaats van 16 t/m 25 november in ’s-Hertogenbosch. Het programma wordt constant aangevuld met nieuwe namen en programma’s.