TEGENLICHT MEET UP DB

COMPASSIE ALS OPLOSSING VOLGENS GEORGE MONBIOT

19:30- 22:00 UUR
STADSBIBLIOTHEEK DEN BOSCH. Hinthamerstraat 72

De Tegenlicht Meet Up is terug! 

Toegang gratis, aanmelden niet nodig.

Met ‘correspondenten’ van de randen van onze samenleving verkennen we de crisis van onze compassie. 

COMPASSIE ALS OPLOSSING VOLGENS GEORGE MONBIOT
Hoe komen we uit de puinhopen van het allesoverheersende rendementsdenken en vervreemding van elkaar? De invloedrijke Britse denker George Monbiot biedt een nieuw verhaal waarmee we onze relatie tot natuur, de medemens, de gemeenschap en tot onszelf, opnieuw uitvinden.

Na 30 jaar neoliberalisme zijn we doodziek. Extreem individualisme heeft onze gemeenschappen doen oplossen en maakte ons eenzamer dan ooit. We verliezen geen tijd meer aan onze medemens want we zijn te druk met onze vrije keuzes na te jagen. Monbiot ziet als gevolg een psychische ineenstorting in de Westerse wereld. Volgens hem moet de mens zichzelf, zijn naaste en zijn relatie tot de natuur hervinden en herwinnen. 

Tijdens deze Meet Up schrijven we met gasten en bezoekers aan dat nieuwe verhaal. Met ‘correspondenten’ van de randen van onze samenleving, daar waar het rendementsdenken zich het hardste wreekt en het gebrek aan ‘samenleving’ mensen volstrekt aan hun lot overlaat, verkennen we de crisis van onze compassie. 

GASTEN

‘Correspondent Armoede’
– Ralf Embrechts, initiatiefnemer van het Tilburgse Vertrouwens-experiment met minder regels voor bijstandsgerechtigden, oprichter van de Quiet 500 (http://quiet.nl) dat lawaai maakt voor stille armoede, en wijkmakelaar in sociale projecten in Tilburg (http://momtilburg.nl). Compassie is één van zijn krachtigste drijfveren.

‘Correspondent Arbeid’
– Kitty Jong, vice-voorzitter FNV, maakt zich zorgen over de wantrouwende houding van de overheid tegenover uitkeringsgerechtigden en ouderen die bij de overheid aankloppen. Nu worden ze zelfs bij voorbaat verdacht gemaakt met een screenings-instrument, SyRI genaamd. Persbericht: bit.ly/golfvanwantrouwen

‘Correspondent Asiel’
– Bart Toemen, asieladvocaat voor www.gelijkadvocaten.nl . Bart werkt dagelijks met vluchtelingen die asiel aanvragen of nieuwkomers die om om talloze redenen hun land verlaten voor Nederland. In zijn werk wordt onze collectieve compassie heel concreet in de rechtszaal. Hij bezocht vluchtelingenkampen en maakt zich ernstig zorgen over ‘opvang in de regio’. 

‘Correspondent Wonen’
– Abel Heijkamp, documentairemaker & activist, leidt de Bond Precaire Woonvormen (http://bondprecairewoonvormen.nl), die zich verzet tegen de verslechterende woonrechten in Nederland. Hij ziet schrijnende gevallen van huisuitzettingen aan de randen van ons compassie, of in zijn woorden, onze solidariteit. 

PROGRAMMA DINSDAG 28 augustus
19.00 uur: Inloop
19.30 uur: Tegenlicht aflevering “Compassie als oplossing” kijken! Aflevering al gezien? Loop tot 20.30 gerust binnen. 
20.30 uur: Kennismaking met gasten en gesprek.
22.00 uur: napraten, drankjes.

LOCATIE 
RUW, powered by BiEB. Hinthamerstraat 72 Zie: www.ruwdenbosch.nl/contact 

ROUTE
Hartje Centrum, in de StadsBibliotheek. Dat ga je gewoon vinden!