HALLO! WIJ ZIJN
Het Europa Lab

Wil je nu eindelijk eens jouw vragen over Europa bespreekbaar maken, meepraten, meedenken en jóúw toekomstvisie op Europa aan de Europese Unie overbrengen? Dan is dit je kans!In het EuropaLab gaan twintig inwoners uit Brabant met RUW aan de slag rondom Europa: tijdens vier openbare sessies in Huis73 te ’s-Hertogenbosch onderzoeken ze vanuit een open houding en in het openbaar, dus met publiek dat gratis toegang heeft, met deskundigen en denkers de mogelijke richtingen over de toekomst van Europa rondom vier wezenlijke thema’s waar de EU-lidstaten en instituties mee worstelen. Tijdens de vijfde en laatste bijeenkomst, de EuropaLab Eindconferentie, zullen de twintig leden van de EuropaLab BurgerPanel, in het openbaar, verslag uitbrengen van hun reis en hun bevindingen. Aan de hand daarvan stelt het burgerpanel een manifest op om aan te bieden aan het Europees Parlement en de Tweede Kamer.
In overleg met andere BurgerPanel-leden en de RUW redactie bepaal je de gasten en hoofdvragen bij elk thema. Tijdens de publieke bijeenkomsten ben je samen met je collega-burgerPanelsleden volledig in de ‘driving seat’: jullie bepalen het gesprek en vragen de experts om inzicht in dilemma’s en Panel voor de toekomst.

De bijeenkomsten en thema's
De bijeenkomsten zullen waarschijnlijk plaatsvinden in de avond, op de volgende data en gaan over de volgende thema’s:
1.    29 november 2021: Thema: “De rol van de EU in de wereld.”
2.   20 december 2021: Thema: “De democratische fundamenten van de Unie.”
3.    27 januari 2022: Thema: “Een economie die werkt voor mensen”  & “Sociale rechtvaardigheid.” 
4.    17 februari 2022: Thema: “De strijd tegen klimaatverandering en milieuproblemen.”
5.    22 maart 2022: Slotconferentie.

Begeleiding
De RUW redactie is de organisatorische kartrekker van het EuropaLab en ondersteunt het burgerpanel bij het bepalen van gasten. Deze bestaat uit: Ruud Geven en Dieuwertje van Schadewijk. Daarnaast wint RUW advies in bij denkers om het burgerpanel te helpen met het denken buiten de gebaande paden en het opstellen van het manifest. 

Wat verwachten we van je?
Een nieuwsgierige houding rondom de toekomst van Europa!
Je denkt waar mogelijk mee over de inhoud en sprekers van één van de vier themabijeenkomsten. Je stelt je vragen aan de orde tijdens de themabijeenkomsten.
Je bent aanwezig bij de themabijeenkomsten en de slotconferentie, bij voorkeur in persoon. 

Wat bieden we je?
Een inspirerende reis met bijzondere ontmoetingen rondom een onderwerp waar je je altijd al eens verder in wilde verdiepen. 
Vergoeding van reiskosten retour ’s-Hertogenbosch voor de bijeenkomsten.
Je denkt mee over de inhoud en sprekers van één van de vier themabijeenkomsten.
De mogelijkheid om je eigen standpunten te scherpen aan anderen en het debat aan te gaan met deskundigen. 

Aanmelden BurgerPanel
Meld je aan voor de EuropaLab BurgerPanel via info@ruwdenbosch.nl
Vermeld in je bericht je naam, leeftijd, woonplaats en telefoonnummer en een korte motivatie. We ontmoeten je daarna graag via een video-connectie op een platform naar jouw keuze. We laten je rond 20 september weten of je deel uitmaakt van het burgerpanel. Zet alvast de avond van 21 september en de data van de themabijeenkomsten in je agenda: op 21 september komt het burgerpanel voor het eerst samen.

Werkwijze werving BurgerPanel
In de werving van de EuropaLab BurgerPanel gaat RUW als volgt te werk: 
We kiezen voor een gecombineerde benadering van open werving en via organisaties en hun netwerken uit het maatschappelijk middenveld. We stellen ons als doel om binnen de mogelijkheden een brede vertegenwoordiging uit de samenleving in het burgerpanel op te nemen. De selectie uit de aanmeldingen van het burgerpanel wordt bepaald door de redactie van RUW. 

Platform voor debat: RUW is powered by Huis73.nl

Het EuropaLab wordt mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie.