HET EUROPA LAB
GEANNULEERD | EUROPA LAB #1: WELKE INVLOED WIL EUROPA IN DE WERELD? GEANNULEERD

MAANDAG 29 NOVEMBER 2021

20.00 - 22.00 UUR

PLEITZAAL HUIS73

GEANNULEERD: WORDT UITGESTELD

In het EuropaLab gaat een Burgerpanel aan de slag met hun vragen over Europa. Ze onderwerpen gasten samen met het publiek aan hun vragen en tijdens een slotconferentie brengen ze verslag uit over hun bevindingen. Dat vormt de inspiratie voor een manifest voor de EU.

GEANNULEERD: WORDT UITGESTELD

GASTEN: Rob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen Universiteit Leiden. Thomas Vanheste, journalist, en volgde de EU uitgebreid voor De Correspondent van 2013 tot en met 2019. 

GEANNULEERD: WORDT UITGESTELD!

De Europese Unie heeft de geo-politiek herontdekt. En niet zonder reden. Het presidentschap van Donald Trump deed de Europese diplomatie op haar grondvesten schudden. Plots was de NAVO niet meer de veiligheidsparaplu waaronder het al die tijd prettig schuilen was. De Westerse consensus over anti-protectionisme kon plots bij het oud-vuil en de conflicten over handel laaiden op. Ook nu blijven de Verenigde Staten inzetten op Azië. De EU leeft inmiddels in het volle besef dat het niet langer achterover kan leunen in het verdedigen van haar waarden en wereldwijde belangen.
Welke invloed of zelfs macht wil Europa dan uitoefenen in de wereld? En welke rol wil het spelen?

Economische grootmacht
Als economische grootmacht bepaalt de EU veel van de regels in de internationale handel. Maar hoe veilig zijn Europese bedrijven voor een land als China dat alle methodes geoorloofd acht om technologische vooruitgang te ‘kopen’? En kan de EU een toekomstige energiecrisis wél voorkomen? 

Waarden
En welke waarden staan daarin centraal? Liberale democratie, de rechtsstaat, vrijhandel en aandacht voor mensenrechten vormen de fundamenten van de EU. Is de EU dan ook klaar om deze waarden niet slechts binnen de eigen grenzen te bewaken, maar ze ook op strategische wijze uit te dragen en kracht bij te zetten in de rest van de wereld? Bijvoorbeeld door middel van het bouwen van internationale samenwerkingsverbanden?

Defensie
Om niet langer militair afhankelijk te zijn van de Verenigde Staten zou de EU zich ook op het gebied van defensie moeten ontwikkelen. Wat kan dat betekenen? Zou Europa in staat zijn om een heus leger te formeren? Kan de EU geloofwaardige beslissingen nemen over militaire interventies en het gebruik van geweld? En zijn we het dan eens over de waarden die we daarmee uitdragen? 

Of iets anders?
Of kan Europa misschien iets nieuws bouwen? Een geopolitiek waarin het verkrijgen van macht en invloed een bijrol spelen, en de EU zich vooral positioneert als lichtend voorbeeld voor andere landen. Is dat eigenlijk geopolitiek?Al deze vragen en meer komen aan de orde  tijdens deze eerste editie van het EuropaLab!

GEANNULEERD: WORDT UITGESTELD!

PROGRAMMA MAANDAG 29 NOVEMBER 2021
19.30 Start inloop
20.00 Start programma
22.00 Einde programma.

ONLINE MEEPRATEN OVER DE TOEKOMST VAN EUROPA?
Wil je graag online meepraten over de toekomst van Europa? Dat kan! De Conferentie over de toekomst van Europa is een doorlopend event in 2021 tot en met het voorjaar van 2022. Dat gebeurt op de website van de Conferentie over de toekomst van Europa

LOCATIE EUROPALAB
Pleitzaal, Hinthamerstraat 72-74, Huis73
RUW is powered by Huis73

HET EUROPALAB WORDT MOGELIJK GEMAAKT DOOR DE EU.

GEANNULEERD: WORDT UITGESTELD!