NEXTSTEP DEMOCRATIE
DEMOCRATIE IS WEL/NIET VOOR BANGE MENSEN?

DINSDAG 14 MEI 2019

20.00 - 21.30 UUR

BABEL, HINTHAMERSTRAAT 72

Vrije toegang, aanmelden niet nodig. Foto: Roel Wijnants (Creative Commons License)

Gasten: Keklik Yücel, co-auteur van het Vrij Links-Manifest en Gerben Bakker, co-auteur “Over politieke correctheid.”

De winst van Forum voor Democratie bij de provinciale verkiezingen leidde tot angstige, geshockeerde en soms zelfs bedreigende reacties. Er leek een week lang geen rem te staan op de uiting van collectieve verontwaardiging en ongeloof. De vraag die werd opgeworpen rond of Forum voor Democratie ‘fascistisch’ zou zijn wekte de indruk dat de partij en daarmee haar kiezers niet zouden mógen of kúnnen bestaan in Nederland.

Wat gebeurde hier? 

In dit gesprek proberen we er achter te komen hoe het kan dat een deel van onze bevolking, kiezers van Forum, maar ook de PVV, zo stelselmatig worden weggezet als onbestaanbaar, niet valide of zelfs buiten de orde. Waaruit bestaat die norm die men lijkt te hanteren om te bepalen wat er wel en niet mag in een democratie? Van welk gelijk is men dan zo overtuigd? En zijn de tegenstellingen nu echt zo groot dat ze zulke reacties vragen? 

Zouden we ons niet moeten verbinden aan het ideaal om alles bespreekbaar te houden binnen de grenzen van de rechtsstaat?

GASTEN:
- Dr. Gerben Bakker, auteur van Over politieke correctheid (Boom, 2018). Bakker is filosoof, docent wijsbegeerte en onderzoeker veiligheidsethiek. Samen met religiewetenschapper Gert Jan Geling schreef hij over het glibberige begrip ‘politieke correctheid’. 

- Keklik Yücel, voormalig PvdA-kamerlid en co-auteur van het geruchtmakende manifest 'Vrij Links'. Vrij Links daagt zowel linkse als rechtse partijen uit om zich hard te maken voor een vrijzinnige en seculiere staat met de verlichting als fundament. Een citaat uit het Manifest: “Nederland is al eeuwen een land waarin een wereldbeeld geschokt of uitgedaagd mocht worden en dat heeft een unieke, vrije samenleving opgeleverd.”

LOCATIE
RUW, powered by Babel ( Hinthamerstraat 72, Stadsbibliotheek) Zie: http://www.ruwdenbosch.nl/contact

ROUTE
Hartje Centrum, in Babel! (Hinthamerstraat 72, StadsBibliotheek). Dat ga je gewoon vinden!