TEGENLICHT MEET UP DB
MIJN BULLSHITBAAN

DINSDAG 7 MEI 2019

19.30 - 21.45 UUR

BABEL, HINTHAMERSTRAAT 72

Aanmelden niet nodig - Vrije toegang

GASTEN: Max van Lent, econoom en Madelon van Hooff, arbeidspsycholoog!

TEGENLICHT MEET UP DEN BOSCH: MIJN BULLSHITBAAN

Meer dan twintig procent van de werkende mensen in het Westen heeft het idee dat wat ze doen helemaal geen zin heeft. Toch werken ze zich een ongeluk en verdienen samen miljarden. Waarom stoppen we niet gewoon met die bullshitbanen?

Het is nog erger: er zijn zelfs mensen die zeker weten dat hun werk niets bijdraagt. Soms gaan hun werkzaamheden in tegen al hun principes. Het is werk dat, als het niet zou worden gedaan, door niemand wordt gemist. De wereld zou er zelfs beter van worden, als het gewoon zou blijven liggen.

Het fenomeen ‘bullshitbaan’ werd op de kaart gezet door de Amerikaanse antropoloog David Graeber. Het beeld dat hij schetst, verklaart een hoop hedendaagse fenomenen, waar economen, sociologen en politicologen zich eerder geen raad mee wisten. De almaar uitdijende bureaucratie in bedrijven, bijvoorbeeld, waar niets of niemand effectiever of productiever van wordt. Volgens Graeber is de managerscultuur van vandaag een nieuw feodaal systeem, waarbinnen topmanagers hun koninkrijkjes opbouwen onder de vlag van efficiëntie. De bouwstenen zijn nutteloze afdelingen waar mensen de weg kwijtraken.

PROGRAMMA DINSDAG 7 MEI
19.00 uur: Inloop
19.30 uur: Tegenlicht-aflevering "Mijn Bullshitbaan" kijken! Aflevering al gezien? Loop tot 20.30 gerust binnen.
20.30 uur: Gesprek met jou en al die andere bezoekers die iets kwijt willen over dit onderwerp.
22.00 uur: napraten, drankjes.

GASTEN! 
- Max van Lent is econoom en verbonden aan de Universiteit Leiden. Samen met econoom Robert Dur van de Erasmus Universiteit deed hij onderzoek naar hoe mensen in 47 landen hun werk beoordelen. Aan hen stelden zij de vraag: hoe nuttig vind jij je werk? Tijdens de Meet Up zal hij ons meer vertellen over zijn bevindingen. 

- Madelon van Hooff, arbeids- en organisatiepsycholoog, houdt zich als onderzoeker bezig met werk-stress en werknemers-welzijn: met haar kijken we vanuit de invalshoek van wat mensen als nuttig werk ervaren naar het fenomeen bullshitjobs. Madelon is verbonden aan de Radboud Universiteit.

- Addy van Beek: verkocht haar huis en nam ontslag omdat ze het gevoel vast te zitten in het systeem. Ze had zeker geen bullshit-baan maar wel veel herkenning in een aantal dingen die in de aflevering genoemd wordt. Ze vertelt over de hobbels die ze tegenkwam en over de afwegingen die ze maakte. 

LOCATIE
RUW, powered by Babel ( Hinthamerstraat 72, Stadsbibliotheek) Zie: www.ruwdenbosch.nl/contact

ROUTE
Hartje Centrum, in Babel! (Hinthamerstraat 72, StadsBibliotheek). Dat ga je gewoon vinden!