DE LERENDE STAD
OPGEJAAGD: INTERVIEW JENNIFER PETTERSSON + Q&A

DINSDAG 26 FEBRUARI 2019

20.00 - 21.30 UUR

STADSBIBLIOTHEEK DEN BOSCH. Hinthamerstraat 72

Vrije Toegang, aanmelden niet nodig

GASTEN: Jennifer Pettersson, radio- en podcastmaker, maker van “Opgejaagd”, Eveline Houdijk, dir. Montessorischool Merlijn, Laurens Peeters, dir. Misha de Vries, Alexander Rommens, initiatiefnemer Democratische School Den Bosch. 

De Lerende Stad | Opgejaagd: interview Jennifer Pettersson + Q&A

Willen we écht onze kinderen in het Nederlandse onderwijssysteem op laten groeien, of verhuizen we naar Zweden? Dat vroeg Jennifer Pettersson zich af toen ze startte met het maken van de inmiddels bekroonde podcast “Opgejaagd”, over de kwaliteit van de Nederlandse kinderopvang en basisonderwijs. Bestuurders, directeuren, juffen, ouders en kinderen zitten allemaal vast in een systeem waarvan iedereen constateert: hier gaat iets mis. Aan het einde van de 9-delige podcast en het twee jaar lange onderzoek naar het Nederlandse schoolsysteem hakken Jennifer en haar echtgenoot de knoop door: blijven in Nederland of vertrekken naar Zweden? Of is er misschien een tussenweg mogelijk? Lukt het ze om het systeem te ontsnappen zonder het land te verlaten? We gaan met haar in gesprek en met directeuren uit het basisonderwijs uit de Gemeente Den Bosch. 

Aan de hand van fragmenten interviewen we Jennifer Pettersson over haar podcast en gaan we in op haar bevindingen. Wat kunnen we leren van “Opgejaagd”? Daarna krijgen leraren en directeuren de ruimte om te reageren en bekijken wat er nodig is voor een her-ijking van het Nederlandse en Bossche onderwijs.

GASTEN:
-Jennifer Pettersson, van oorsprong Zweeds, radio- en podcastmaker voor diverse omroepen. De podcast "Opgejaagd" won onlangs de 'Prix d'Europe'. 

-Alexander Rommens, initiatiefnemer Democratische School: Den Bosch. Op 7 januari opende deze schoool haar deuren met een heel andere didactische benadering dan gebruikelijk in Nederland. Hier bepaalt elk kind zelf wat het leert.

-Eveline Houdijk, directeur Montessorischool Merlijn: Montessorischolen houden vast aan een eigen didactische benadering, met als kernboodschap: "Leer mij het zelf te doen". Hoe handhaven zij hun benadering in het Nederlandse systeem.

-Laurens Peeters, directeur school Misha de Vries: In Jennifer Petterson's podcast wordt één school aangeprezen en die staat uitgerekend in Rosmalen. De Misha de Vries. Waardoor komt dat? 


PROGRAMMA DINSDAG 26 FEBRUARI
19.30 uur: inloop
20.00 uur: start interview Jennifer Petterson met daarna Q&A met genodigde schooldirecteuren en docenten. 
21.30 uur: napraten, drankjes

LOCATIE
RUW, powered by Babel. Hinthamerstraat 72, Stadsbibliotheek. Zie: http://www.ruwdenbosch.nl/contact

ROUTE
Hartje Centrum, in Babel! (Hinthamerstraat 72, StadsBibliotheek). Dat ga je gewoon vinden!