STADSGESPREK LANG LEVE !

DONDERDAG 31 JANUARI 2019

19.00 - 21.30 UUR

STADSBIBLIOTHEEK DEN BOSCH. Hinthamerstraat 72

Stadsgesprek Lang Leve…!

Van harte welkom bij het stadsgesprek over ouder worden in ’s-Hertogenbosch.

Waar: Babel (StadsBibliotheek), Hinthamerstraat 72
Wanneer: donderdag 31 januari van 19:00 - 21:30 uur.

Oud worden
Iedereen hoopt oud te worden. Maar als je ouder wordt, kan niet meer wat vroeger kon. Je werkt niet meer, het lichaam wil niet meer, een vriendengroep sterft uit. Dit proces brengt allerlei gevoelens met zich mee: verdriet, schaamte, schuld of gemis. Professionele zorg versterkt dit proces soms onbedoeld, omdat het je verder van je leefomgeving isoleert. De voorbeelden zijn simpel: een incontinentieluier betekent het eind van een leven lang carnaval. Het gehoorapparaat luidt het afscheid in na jaren concertbezoek. Het overlijden van een vriendin is de reden dat je Theater aan de Parade niet meer bezoekt. Je rollator maakt de busrit naar het Noord-Brabants Museum toch te moeilijk.

Hoe kan ’s-Hertogenbosch zo worden georganiseerd dat het fijn is om hier oud te worden? Hoe kunnen kunst, cultuur, zorg en welzijn samenwerken zodat oudere Bosschenaren zich onderdeel blijven voelen van het leven in de stad? Hoe blijf je meedoen?

Actieonderzoek en stadsgesprek:
Een brede beweging van ouderen, professionals uit zorg en cultuur en beleidsmakers bouwen aan een beweging die ’s-Hertogenbosch Age Friendly Cultural City gaat maken. Sinds de start van dit actieonderzoek Lang Leve…! door de Academie voor Beeldvorming sloten Bossche ouderen, de afdelingen zorg, welzijn en cultuur van gemeente ’s-Hertogenbosch, Dansnest, Willem Twee Concertzaal, Van Neynsel, Farent Sociaal werk, Babel, RUW, Theater aan de Parade, Jeroen Bosch Ziekenhuis en Stichting Actieve Senioren al aan. Gezamenlijk presenteren ze op 31 januari de eerste conclusies en de uitdagingen voor de stad en nodigen je uit om mee te doen!

Programma
19:00 Deur open
19:15 Welkom door Nel Willekens (Wakkere Grootmoeders) en Klaas Burger (Academie voor Beeldvorming).
19:20 Gesprek over ouder worden in ’s-Hertogenbosch met Wilma van der Aalst (Farent Sociaal werk), Janne van Wijnen (gemeente ’s-Hertogenbosch), Loek van Steenbergen (Stichting Actieve Senioren) en Marco van Geffen (Jeroen Bosch Ziekenhuis).
19:50 Dansinterventie door Dansnest, Broedplaats voor Dans.
20:20 Deelsessies o.l.v. Wilma van der Aalst, Janne van Wijnen, Loek van Steenbergen, Dansnest en Marco van Geffen.
20:50 Introductie Social Challenge door Marga de Leeuw (gemeente ’s-Hertogenbosch)
21:00 Opstellen actieagenda Age Friendly Cultural City
21:30 Afsluiting en borrel
------------------------------

Meer informatie:
Klaas Burger, artistiek leider van de Academie voor Beeldvorming, 0652073047 of klaas@academievoorbeeldvorming.nl
www.academievoorbeeldvorming.nl/archieven/938