WAARHEEN MET DE LOKALE JOURNALISTIEK?

DINSDAG 4 DECEMBER 2018

20.00 - 21.30 UUR

STADSBIBLIOTHEEK DEN BOSCH. Hinthamerstraat 72

Waarheen met de journalistiek in Den Bosch?

Met oa. hoofdredacteur Brabants Dagblad, Lucas van Houtert en hoofdredacteur Dtv Den Bosch, Eric Horvath, Willem Koetsenruijter (Universiteit Leiden), Marianne van der Sloot (fractievoorzitter CDA gemeenteraad Den Bosch), Bob Nieman (voorzitter Leids Mediafonds).

KAN DE JOURNALISTIEK DE MACHT NOG CONTROLEREN?

De lokale journalistiek raakt gemarginaliseerd. De Persgroep, eigenaar van vele regionale kranten, greep de laatste jaren hard in. Lokale huis-aan-huis bladen zoals de Bossche Omroep verloren hun journalistieke redacties en het Brabants Dagblad reorganiseerde fors. De lokale omroep van provincie-hoofdstad Den Bosch draait op drie journalisten, het maximaal haalbare van een minimale Rijkssubsidie. Berichten over teruglopende tarieven voor freelance journalisten en foto-journalisten vallen nauwelijks meer op. De Nederlandse Vereniging van Journalisten luidt de noodklok.

Intussen wordt gemeentepolitiek alleen maar complexer. Grote zorg- en jeugdtaken kwamen er bij, met allerlei lokaal verschillende arrangementen en regionale samenwerkingen. 

Als de rol van de overheid lokaal enkel uitdijt en de journalistiek afkalft, vragen we ons af: zijn onze media nog wel in staat om de grote vragen over onze stad te agenderen? Hebben ze nog de tijd om alternatieve benaderingen voor Den Bosch voor te stellen? Kunnen ze nog onderzoeksjournalistiek bedrijven? En zijn er oplossingen voor teruglopende budgetten? Wordt het misschien tijd voor een Bosch journalistiek fonds, zoals wordt onderzocht in diverse andere gemeenten?

Hoe organiseren we de tegenspraak in onze stad?


GASTEN

- Lucas van Houtert, hoofdredacteur Brabants Dagblad. Lucas van Houtert werkt inmiddels 22 jaar in de regionale journalistiek en is sinds 2016 hoofdredacteur van het Brabants Dagblad.  

- Eric Horvath, directeur/hoofredacteur DTV Den Bosch en DTV Oss. 

- Dr. Willem Koetsenruijter, Universiteit Leiden. In opdracht van het College van B&W Gemeente Leiden schreven hij en hoogleraar De Jong het onderzoeksrapport: Het versterken van lokale Nieuwsmedia: naar een projectfonds Leidse journalistiek. Dit onderzoek werd onderlegger voor het dit jaar gerealiseerde fonds voor journalistiek in Leiden. 

- Marianne van der Sloot, Fractievoorzitter CDA Gemeenteraad Den Bosch en Provinciale Staten van Noord-Brabant. In de Provinciale Staten werd op initiatief van het CDA besloten tot een provinciaal mediafonds. Marianne van der Sloot praat ons bij. Kan zoiets ook in Den Bosch?

- Bob Nieman, voorzitter van het Leids Mediafonds.

PROGRAMMA DINSDAG 4 DECEMBER
19.30 uur: Inloop
20.00 uur: Start programma
21.30 uur: napraten, drankjes.

LOCATIE

RUW, powered by BiEB. Hinthamerstraat 72 Zie: www.ruwdenbosch.nl/contact

ROUTE
Hartje Centrum, in de StadsBibliotheek. Dat ga je gewoon vinden!