TEGENLICHT MEET UP DB
REIZEN IS HET NIEUWE ROKEN

DONDERDAG 18 OKTOBER 2018

19.30 - 22.00 UUR

STADSBIBLIOTHEEK DEN BOSCH. Hinthamerstraat 72

Vrije Toegang, Aanmelden niet nodig.

GASTEN: reisfilosoof Ruud Welten, digitale nomade Jessica Lokker, journalist Leonie Hosselet. 

Vaak, ver weg, exclusief én exotisch. Zo hebben we onze vakanties en ontdekkingstochten vandaag de dag het liefst. Misschien ben je zelf zojuist teruggekeerd van een heerlijke reis naar een zonovergoten land, een spannende trektocht door een onherbergzaam stuk wildernis of vrijwilligerswerk in een weeshuis in een verre uithoek van de wereld.

Onze reisdrift brengt ons natuurlijk op vele bijzondere plekken op aarde. Daarbij willen we ons bij voorkeur onderscheiden van al die anderen die eropuit trekken; ‘toeristen’ behoren vooral tot de grote massa, maar wij ‘reizigers’ beleven daadwerkelijk een meer authentieke ervaring.

Maar die verplaatsingsdrang heeft ook een keerzijde. Steeds vaker blijkt dat we - zonder dat we daar veel erg in hebben - tegen ecologische en sociaal-culturele grenzen aanlopen. Waar liggen de grenzen van onze reislust? Wat zijn de alternatieven? En bestaat er eigenlijk wel een wezenlijk verschil tussen reizen en toerisme?

Tijdens deze Meet Up verkennen we gezamenlijk de alternatieven voor een reislustig leven. Wees alvast gewaarschuwd: het zou zo maar eens kunnen dat we tijdens deze avond vastgeroeste ideeën over reizen overboord gooien.

GASTEN!
- Reisfilosoof Ruud Welten is hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Tilburg University en doet onder meer onderzoek naar de filosofie van het reizen. Hierover schreef hij twee Nederlandstalige boeken: Onder vreemden: De ander in de reisliteratuur en Het ware leven is elders: Filosofie van het toerisme. Zie ook dit artikel dat hij voor Brainwash schreef. Met hem onderzoeken we deze avond het vermeende onderscheid tussen reizen en toerisme. 

- Leonie Hosselet is journalist en tot voor kort redacteur van het platform voor energietransities PowerSwitch van OneWorld.nl. Ze schreef diverse artikelen over vliegen en reizen. Kan je met je gedrag je vliegreizen compenseren? Hier vind je enkele artikelen die Leonie voor OneWorld schreef. 

- Jessica Lokker (De Wereld, en een beetje Vlijmen) is een digital nomad. Ze reist de wereld rond. Haar omschrijving: "Mijn laptop en ik kunnen overal naartoe om te werken, zolang er maar internet in de buurt is." Ze werkt als freelance schrijver, fotograaf en filmmaker. Hoe kijkt zij aan tegen reizen in een alsmaar sterker verbonden wereld? En wat betekent duurzaamheid voor iemand die de wereld ziet als werkplek!? Neem alvast een kijkje op haar blog Corners of the World.

PROGRAMMA DONDERDAG 18 oktober
19.00 uur: Inloop
19.30 uur: Tegenlicht-aflevering “Reizen is het nieuwe roken” kijken! Aflevering al gezien? Loop tot 20.30 gerust binnen. 
20.30 uur: Kennismaking met gasten en gesprek.
22.00 uur: napraten, drankjes.

LOCATIE 
RUW, powered by BiEB. Hinthamerstraat 72 Zie: www.ruwdenbosch.nl/contact

ROUTE
Hartje Centrum, in de StadsBibliotheek. Dat ga je gewoon vinden!