TEGENLICHT MEET UP DB
RADICAAL RECHTSE VOORHOEDE

DINSDAG 25 SEPTEMBER 2018

19.30 - 22.00 UUR

STADSBIBLIOTHEEK DEN BOSCH. Hinthamerstraat 72

Vrije Toegang, Aanmelden niet nodig.

GASTEN:  Wierd Duk (Telegraaf), Henneke Hagen (VPRO) en Jurriën Rood(Kwestie Pegida).

Het rommelt in Europa, in Nederland en de afgelopen week zeer zeker in Duitsland. De situatie in Chemnitz geeft aan hoe hoog de spanningen rondom migratie, asielzoekers en de acties van radicaal rechts oplopen. 

In heel Europa wordt het geluid van radicaal rechts sterker. Mensen voelen zich bedreigd door de komst van migranten en zoeken naar verbondenheid en Heimat, oude begrippen in een nieuw jasje. Inmiddels is er sprake van een assertief opererende ultra-rechtse beweging.

De drijvende krachten achter de nieuwe radicaal rechtse beweging zijn merendeels jonge mannen met een universitaire opleiding. Zij vinden dat er tijdens hun studie maar één verhaal verteld wordt: dat van de protestgeneratie van 1968 en de links-liberalen. Met uitgeverijen, vlogs, café-avonden, jongerengroepen en een uitgekiend sociale mediabeleid mengen zij zich in het openbare debat. Deze Tegenlicht aflevering biedt een confronterend inkijkje in de gedachtewereld van radicaal rechts. Britta Hosman kreeg uitgebreide toegang. Natuurlijk gaan we na de aflevering in gesprek over deze ideeën, waar ze vandaan komen en wagen ons aan duiding en interpretatie van de toekomst. 


GASTEN! 
1. Wierd Duk (journalist) is algemeen verslaggever voor de Telegraaf, was Duitsland-correspondent in Berlijn, schreef voor Elsevier en het AD. Wierd Duk is zeer kritisch over de in zijn ogen politiek correcte benadering van immigratie en asielpolitiek. Hij heeft, buiten Nederland, bijzondere aandacht voor Duitsland en de gebeurtenissen en ontwikkelingen in Chemnitz. 

2. Jurriën Rood (filmer, filosoof) schreef vanuit Dresden "De Kwestie Pegida", over de opkomst van Pegida, ten tijde van de grote demonstraties in 2014. Vanuit zijn woonplaats Dresden volgt hij nu ook de ontwikkelingen in Chemnitz, slechts 45 minuten rijden verderop. Hij beschouwt de vragen die in de aflevering aan de orde komen als dé thematiek van deze tijd. www.jurrienrood.nl

3. Henneke Hagen (VPRO Tegenlicht) werkt sinds 2002 voor Tegenlicht, was samen met Frank Wiering eindredacteur van het programma en is de researcher van "Radicaal Rechtse Voorhoede". Ze speelde een grote rol in de totstandkoming van de aflevering, kent de ins en outs en volgde de reacties op de aflevering vanuit de redactie. Als geen ander kan ze ons bijpraten over hoe het is om zo'n controversieel onderwerp als radicaal rechts bespreekbaar te maken. 

PROGRAMMA DINSDAG 25 september
19.00 uur: Inloop
19.30 uur: Tegenlicht aflevering “Radicaal Rechtse Voorhoede” kijken! Aflevering al gezien? Loop tot 20.30 gerust binnen. 
20.30 uur: Kennismaking met gasten en gesprek.
22.00 uur: napraten, drankjes.

LOCATIE 
RUW, powered by BiEB. Hinthamerstraat 72 Zie: www.ruwdenbosch.nl/contact 

ROUTE
Hartje Centrum, in de StadsBibliotheek. Dat ga je gewoon vinden!