TEGENLICHT MEET UP DB
DOKTEREN MET DNA

WOENSDAG 16 MEI 2018

19.30 - 22.00 UUR

STADSBIBLIOTHEEK DEN BOSCH. Hinthamerstraat 72

Toegang gratis, aanmelden niet nodig.

MET OA. PROF. DR. JOHN VAN DER OOST(uit de aflevering). John legde als eerste de basis voor nieuw bio-gereedschap waarmee waarmee we genetische afwijkingen kunnen repareren. 

‘Bio is the New Digital’. We zijn in staat de genetische code van onze lichaamscellen, embryo’s, bacteriën, virussen en planten nauwkeurig te herprogrammeren. Met de CRISPR-technologie kunnen we de eigenschappen van elk organisme naar onze hand zetten. Zo kunnen wij ziektes definitief uitbannen, onze lichaamscondities verbeteren en planten aanpassen aan onze voedselbehoefte. Het bijzondere aan de CRISPR-technologie is dat deze relatief simpel is. Het afgelopen jaar is het aantal experimenten en toepassingen geëxplodeerd. Wereldwijd is men aan het knutselen met CRISPR: thuis experimenteren met de ‘Do it Yourself CRISPR-kits’. Wat staat ons te wachten?

GASTEN (meer in voorbereiding):
-Prof. dr. John van der Oost (in de aflevering!), WUR. John legde als eerste de basis voor nieuw bio-gereedschap waarmee we genetische afwijkingen kunnen repareren. Gentherapie. 


-Lucas Evers, Waag. Lucas leidt het zogenaamde Open Wetlab van Waag in Amsterdam, waar burgers zelf de experimenten kunnen aangaan die normaal gesproken in het laboratorium plaatsvinden. Zo ook met DNA manipulatie. www.waag.org


-dr. Wieke Betten, onderzocht voor Waag hoe dna manipulatietechnieken gepatenteerd worden door bedrijven. Ze promoveerde onlangs aan de VU op de reflectie van wetenschappers op de implicaties van biotechnologische experimenten.


- Pieter Lomans, wetenschapsvoorlichter Radboud UMC en tevens wetenschapsjournalist.

PROGRAMMA WOENSDAG 16 MEI
19.00 uur: Inloop
19.30 uur: Tegenlicht aflevering ‘Dokteren met DNA’ kijken! Aflevering al gezien? Loop tot 20.30 gerust binnen. 
20.30 uur: Kennismaking met gasten en gesprek.
22.00 uur: napraten, drankjes.

LOCATIE 
RUW, powered by BiEB. Hinthamerstraat 72 Zie: www.ruwdenbosch.nl/contact 

ROUTE
Hartje Centrum, in de StadsBibliotheek. Dat ga je gewoon vinden!

VIDEO...