DATAHUIVER #3: DE TRANSPARANTE STAD (VOOR JOUW VEILIGHEID..)

Vrij toegankelijk, aanmelden niet nodig.

DataHuiver is een serie van drie avonden in de aanloop naar het referendum over de sleepwet! Dit is #3.

PROGRAMMA
Datahuiver #3: de Transparante Stad (voor jouw veiligheid..). Over cameratoezicht en het lokale (!) sleepnet SyRI : ben je bij voorbaat verdacht, ook in onze stad? Zie onze gasten!

BEWAKINGSCAMERA'S
Binnenkort worden ze volledig in gebruik genomen, de 32 (!) bewakingscamera’s in het stadscentrum. Over een afstand van honderd meter hebben ze je gezicht vol in beeld. Jouw wandeling van station naar bibliotheek kan volledig worden gevolgd. Zie ook: Camera-spotting: je gaat het pas zien als je het doorhebt.

SYRI
Tegelijkertijd is er de zeer uitgebreide sleepnet-database van de overheid SyRI, waar ook al in Den Bosch mee geëxperimenteerd is. SyRI staat voor Systeem Risico Indicatie: het koppelt gegevens van belastingen, zorgverzekering, schulden, werk, uitkeringen en nog veel meer. Dit wordt gebruikt om risicoprofielen op te stellen over burgers. Volgens schrijver Tommy Wieringa en Platform Bescherming Burgerrechten zijn we nu voor altijd bij voorbaat verdacht. Gemeenten vervullen een belangrijke rol in de uitvoering van SyRI. Hoe werkt dit systeem en moeten we dit wel willen in onze gemeente? En wat als we gezichtsherkenningstechnologie aan camera’s koppelen, samen met SyRI?

RUW voert het gesprek over de toenemende doorzichtigheid van ons privéleven met de experts die het kunnen weten.

GASTEN:
Anton Ekker, Advocaat en partner Deikwijs Advocaten. Anton Ekker begeeft zich als jurist op het gebied van ICT met een focus op het privacyrecht. Het advocatenkantoor Deikwijs start samen met Platform Bescherming Burgerrechten in 2018 een rechtszaak tegen het risicoprofileringssysteem SyRI

Ronald Huissen, journalist werkzaam voor Platform Bescherming Burgerrechten. Ronald Huissen heeft dankzij diverse WOB-verzoeken inzicht in de ontwikkelingen rondom SyRI. En dat gaat ook om informatie over trials die voor SyRI plaatsvonden in Den Bosch.

Anne Klop, Systeembeheerder Bibliotheek Den Bosch. Anne Klop licht ons in over hoe de gegevens van de Bibliotheek zijn beschermd.

PROGRAMMA DINSDAG 13 MAART
19.30-20.00 uur: Inloop
20.00-21.30: gesprek.
21.30 uur: drankjes en napraten.

LOCATIE
RUW, powered by BiEB: STADSBIBLIOTHEEK DEN BOSCH. Hinthamerstraat 72. Zie: http://www.ruwdenbosch.nl/contact

ROUTE
Hartje Centrum, in de Bibliotheek. De Bibliotheek dus. Dat ga je gewoon vinden!