TEGENLICHT MEET UP DB
WIJ ZIJN HET VOLK

DINSDAG 4 OKTOBER 2016

19.00 UUR

STADSBIBLIOTHEEK DEN BOSCH. Hinthamerstraat 72

In samenwerking met Pakhuis de Zwijger, VPRO Tegenlicht, en RUW organiseren wij op dinsdag 4 oktober de Tegenlicht Meet Up Den Bosch #20: Wij zijn het volk. Deze aflevering wordt op 2 oktober uitgezonden. Twee dagen later gaan we het gesprek aan.

'WIJ ZIJN HET VOLK'
Dit schreeuwen de duizenden boze burgers elke maandagavond op het grootste plein van Dresden. Het zijn de aanhangers van de Duitse politieke beweging Pegida en de nieuwe populistische partij, Alternative für Deutschland. Er is angst dat de wereld die men kent door de komst van de vluchtelingen en de islam voorgoed zal veranderen. En boosheid op een elite die niet luistert naar het volk. Een elite die ingrijpende morele en politieke beslissingen neemt waarvoor een niet gehoorde meerderheid moet opdraaien. En daarom scanderen elke maandag duizenden burgers van Dresden: Wij zijn het volk.

Kom napraten over deze ongetwijfeld confronterende aflevering: want ook hier heerst boosheid over de politiek en tweespalt tussen 'volk' & 'elite'. Hoe je ook tegen het onderwerp aankijkt: je bent van harte welkom. Intussen doen wij ons best alle opvattingen de ruimte te bieden. Twee gasten (zie onder) gaan het gesprek met je aan.

GASTEN:
-Jurriën Rood schreef onlangs het boek: "De Kwestie Pegida", over de opkomst van de Duitse politieke beweging Pegida, en Alternatieve für Deutschland. In dagboeknotities beschrijft Jurriën Rood, Amsterdammer in Dresden, de protestbijeenkomsten. Hij analyseert het gepolariseerde debat dat in de Duitse, en ook in de Nederlandse, media over de Pegida-beweging losbarst.

-Julien van Ostaaijen is onderzoeker lokaal bestuur en anti-establishment politiek aan de Universiteit van Tilburg. Hij heeft tevens ervaring in de lokale politiek van zowel Antwerpen als Tilburg. Hij kan als geen ander meepraten over hoe de onvrede zich dicht bij huis en in de gemeenten uit.


PROGRAMMA:
19.00 uur: complete Tegenlicht aflevering wordt vertoond (al gezien? Loop gerust om 19.55 binnen!
20.00 uur: start gesprek & film-fragmenten. Met jou (luisteren mag ook), Jurrien Rood en Julien van Ostaayen.
21.30 uur: napraten!

LOCATIE
RUW: Kapel Gasthuiskwartier, Burgemeester Loeffplein 70 B/C, ingang RUW. Zie ook: www.ruwdenbosch.nl/contact

ROUTE
Vanaf Café/Restaurant Het Mariapaviljoen: ga links langs het gebouw, voorbij de slagboom. De opgestelde vlaggen van RUW zijn niet te missen. Zie ook www.ruwdenbosch.nl/contact