DATAHUIVER #1: WE ARE WATCHING YOU.

DINSDAG 30 JANUARI 2018

20.00 UUR

STADSBIBLIOTHEEK DEN BOSCH. HINTHAMERSTRAAT 72

Check dit event ook op Facebook! Gratis toegankelijk! 

PROGRAMMA
DataHuiver#1: We are watching you. Over de Sleepwet en de toekomst van data!

We ervaren het allemaal. Je laptop en je telefoon bevatten camera's die jouw doen en laten elk moment kunnen observeren en afluisteren. Tegelijkertijd verzamelen bedrijven data over ons en stellen heuse profielen over ons op. Tegen die achtergrond leiden we ons dagelijkse leven. Tegelijkertijd wil onze overheid de Nederlandse inlichtingen- en Veiligheidsdiensten meer mogelijkheden geven om op grote schaal data af te tappen over ons doen en laten. Ons bekruipt het huiveringwekkende gevoel dat we worden bekeken.

Inmiddels heeft de ophef over de Sleepwet geleid tot een referendum dat op 21 maart tijdens de gemeenteraadsverkiezingen wordt gehouden. We voeren een gesprek over alle kanten van de sleepwet en de toekomst van onze data. Hoe zorgen we ervoor dat we ons niet meer bekeken voelen?

GASTEN:
-De initiators van het referendum over de Sleepwet! Luca van der Kamp (22) en Nina Boelsums (22), Twee van de vijf studenten die achter het initiatief van het referendum zitten! Zie ook: https://big.nl/deze-studenten-zijn-op-weg-naar-een-referendum-over-jouw-privacy/

-Bert-Jaap Koops, Hoogleraar regulering van technologie, Universiteit Tilburg. Hij houdt zich intensief bezig met cybercrime, cyberopsporing, privacy en dataprotectie. Koops wil het privacybegrip nieuw leven inblazen door in vijf jaar tijd de digitale dimensie van het privacyrecht toe te voegen aan ons huidig bestaan. Om dit te kunnen onderzoeken heeft hij anderhalf miljoen euro subsidiegeld ontvangen.

-Rick van Amersfoort onderzoekt onder andere de inlichtingendiensten en weet veel over hoe ze denken en opereren. Rick doet dat voor Buro Jansen & Janssen, een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden. 

PROGRAMMA 30 JANUARI
19.30-20.00 uur: Inloop
20.00-21.30: gesprek.
21.30 uur: drankjes en napraten.

DATAHUIVER IS EEN SERIE! Zie ook deze events: coming up! 

20 februari: Privacy Café: versterk je online veiligheid! Bits of Freedom beveiligt je laptop en phone. Facebook

20 februari: RUWdoc | Citzenfour.Facebook


LOCATIE
RUW, powered by BiEB: STADSBIBLIOTHEEK DEN BOSCH. Hinthamerstraat 72. Zie: http://www.ruwdenbosch.nl/contact

ROUTE
Hartje Centrum, in de Bibliotheek. De Bibliotheek dus. Dat ga je gewoon vinden!

VIDEO...